IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на швейцарски часовници е продължил да расте през юни

Търсенето на скъпи луксозни часовници от САЩ и Китай е останало силно

13:47 | 20.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на швейцарски часовници е скочил отново през юни, след като търсенето на скъпи луксозни часовници от САЩ и Китай е останало силно, съобщава Bloomberg.

Доставките са се увеличили с 14% миналия месец до 2,4 млрд. франка (2,8 млрд. долара), заяви Федерацията на швейцарската индустрия за часовници в четвъртък. Ръстът подчертава продължаващото търсене на скъпи часовници от брандове като Rolex, Omega, Patek Philippe и Vacheron Constantin въпреки опасенията, че нестабилният икономически растеж и по-високите цени може да свият потребителския интерес.

През първата половина годината износът на ключовия швейцарски сектор е скочил с 12% до 13,3 млрд. франка. Миналата година доставките достигнаха рекордни нива.

Износът към САЩ – най-големия пазар на швейцарски часовници, е нараснал с 8,8% през юни. Ръстът следва увеличение през май и спад през април, който бе първият от над две години.

Доставките към Китай – втория по големина пазар, са скочили с 9%.

Износът към европейските пазари е нараснал с 13%, след като силното търсене в Италия и Германия е засенчило спада в Испания и Нидерландия, заяви Федерацията.

Износът по стойност и брой артикули се е увеличил във всички ценови категории, което означава и подобряващо се търсене на по-евтините часовници. Swatch Group представи по-добри от очакваното финансови резултати за първото полугодие миналата седмица, а главният изпълнителен директор на компанията каза, че търсенето на по-евтини часовници е основен двигател на силното представяне.

Стойността на износа на часовници на цени от 200 до 500 франка е скочила с 19% миналия месец, а доставките на часовници, струващи между 500 и 3000 франка, са се увеличили с 8%.

Продажбите на часовници в най-ниската ценова категория – под 200 франка, са нараснали с 10% в резултат на покупките на Omega MoonSwatch на Swatch Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още