IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания инвестира 1 млн. паунда в популяризирането на шаха

Мярката включва 500 хил. паунда за Английската шахматна федерация в рамките на две години

12:56 | 22.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на британския премиер Риши Сунак заяви, че ще отдели близо 1 млн. паунда (1,3 млн. долара) за популяризирането на шаха и разпространението на играта в британските училища. Също така ще бъдат поставени 100 шахматни дъски в обществените паркове, съобщава Bloomberg.

Мярката включва 500 хил. паунда за Английската шахматна федерация в рамките на две години за „развитието на следващото поколение таланти от световна класа“, съобщават от министерството на културата, медиите и спорта.

Финансирането ще предостави средства за детски тренировъчни лагери, обучение и грантове за училища в изостанали райони. Финансирането е част от по-широките усилия на Сунак да стимулира образованието и математическите умения в страната. По-рано тази година премиерът заяви, че всички ученици в Англия ще изучават математика до 18-годишна възраст.

„Шахът е брилянтен начин младите хора да развиват умения като търпение и критично мислене“, заяви министърът на културата Луси Фрейзър. „Той вдъхновява творческото мислене и разпалва конкуренцията“, допълва тя.

Сунак заяви по време на посещение във Вашингтон през юни, че шахът е „страхотно умение и е наистина е добър в това да помага за мисленето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... казваш вие с костадинов и вацев учебник можете да напишете за ЛГБТ ... :))) ... нещо като просветители да бъдете , от първопроходците ... даже образователни филми имате на полупрофесионално ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
"Великобритания инвестира 1 млн. паунда в популяризирането на шаха" А ние в ЛГБТ и фaшиcтомaфия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още