IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marks & Spencer се завръща към изплащането на дивидент

Компанията предупреди, че благоприятните пазарни условия може да се влошат през 2024 г.

12:15 | 08.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Marks & Spencer се повиши, след като британският търговец на дребно на храни и дрехи възстанови дивидента си за първи път от 2019 г. Това се случи, след като компанията записа напредък в продължаващите вече десетилетие усилия за завръщане към успеха, пише Bloomberg.

Печалбата преди данъци и други ефекти е нараснала със 75% до 360 млн. паунда (442 млн. долара) за шестте месеца до края на септември, обяви M&S. Приходите от продажби на храна са допринесли най-много за ръста, тъй като компанията се опитва да привлече клиенти в своите магазини с по-достъпни цени. Цената на акциите на M&S се повиши с 8,8% - най-големият ѝ ръст от повече от два месеца.

Сегментът с облекло и стоки за дома също е записал увеличение на продажбите въпреки необичайно топлото време през септември. M&S предупреди, че благоприятните пазарни условия може да се влошат през 2024 г.

Главният изпълнителен директор Стюарт Мачин отбелязва напредък в трансформирането на M&S, след като много предишни мениджърски екипи не постигнаха успех. Търговецът на дребно инвестира в нови магазини, като същевременно затваря зле представящите се обекти и предлага по-популярни марки на трети страни като Jaeger, Crocs и Estee Lauder.

„Това е само началото“, коментира Мачин. „Свършихме много, но имаме още много работа, много възможности“.

Стойността на книжата на компанията почти се е удвоила през тази година.

Продажбите на дрехи и стоки за дома са нараснали с 5,7% през първото полугодие, с особен ръст при празничните облекла и денима. Продажбите в магазините са се оказали по-големи от тези онлайн, а рентабилността е повишена от по-ниските товарни тарифи и намаляването на разходите в логистиката.

Този месец M&S отваря девет магазина, с обща инвестиция от 80 млн. паунда. Това е част от по-мащабните усилия за затваряне на 67 по-зле представящи се търговски обекта и отварянето на 100 за хранителни стоки в нов формат през следващите няколко години.

Подобно на конкурентите, M&S се подготвя за Коледа, като казва, че клиентите реагират положително на празничните серии.

M&S заяви, че потенциалът на съвместното ѝ предприятие с Ocado Group все още не е реализиран, след като бизнесът отчете загуба от 23 млн. паунда. Ocado Retail е в ранни етапи на възстановяването на рентабилността, твърди компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още