IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за възстановяване на бизнеса на M&S най-сетне дава резултати

Компанията очаква умерен растеж на приходите за годината до 1 април

18:09 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Marks & Spencer се повиши, след като отдавна обещаното преобръщане на бизнеса на британския търговец на дребно най-накрая показа, че постига резултати, пише Bloomberg.

M&S очаква умерен растеж на приходите от продажби от близо 12 млрд. паунда (14,9 млрд. долара) за годината до 1 април, докато насочва по-голяма част от бизнеса си онлайн и обновява магазините си. Компанията планира да възстанови изплащането на дивидент през ноември, след като по време на пандемията го отмени.

Няколко мениджърски екипа се бореха да върнат марката към старите нива на печалба, но мерките на главния изпълнителен директор Стюарт Мачин сега започват да показват резултати – година след започване на прилагането им. Печалбата за последната година, преди данъци, се е понижила по-малко от очакваното.

M&S се опитва да разшири привлекателността на своето подразделение за хранителни стоки от висок клас и да продава повече брандове дрехи на трети страни. Председателят Арчи Норман назначи Мачин миналата година, заедно с Кейти Бикърстаф за съизпълнителен директор с фокус върху облеклото.

Търговецът на дребно увеличи приходите си за втора поредна година. Анализаторът от Shore Capital Клайв Блек коментира, че резултатите са „разбили“ прогнозите.

В резултат на новините цената на акциите на компанията нарасна с 14%, а от началото на годината се е повишила с 50 на сто.

Като част от плана за преобръщане на бизнеса, M&S затваря 67 от магазините си и отваря 100 търговски обекта за храна в нов формат. През януари компанията каза, че ще похарчи 480 млн. паунда, инвестирайки в „по-големи, по-добри магазини“, включително места, освободени от веригата универсални магазини Debenhams.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още