IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече не затворен клуб: Изисканото вино изостря апетита на инвеститорите

През последните десет години цените на качественото вино са нараснали със 149%

09:31 | 16.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Малко са нещата, които не могат да бъдат подсилени от хубаво вино“, гласи превод на табела във Вилфранш-сюр-Саон, Божоле, докато френският винен район отбелязва новия си сезон, пише CNBC.

Това мото все повече се отнася и за инвестициите, тъй като познавачи на виното и инвеститори се стремят в еднаква степен да диверсифицират портфейлите си с по-еклектичен микс от активи.

Благодарение на слабата си връзка със световния фондов пазар добра колекция от алкохолните напитки може да бъде отлично допълнение към традиционни инвестиции. Но не всички вина се произвеждат по еднакъв начин и знанието откъде да започнете може да изисква опитно небце.

„За разлика от насладата от бутилка вино, когато я отворите, изпиете с приятели и си изкарате добре, за да се научите да цените доброто вино, са нужни много, много години на учене и разбиране“, коментира Ник Пеня, глобален ръководител на отдела за вино и спиртни напитки в Sotheby’s.

„Според мен това е много привлекателно, то е интелектуално, а също и хедонистично преживяване за хората“, допълва той.

Възнаграждаваща възвръщаемост

Хубавото вино редовно присъства като един от най-добре представящите се алтернативни класове активи в индекса на луксозните инвестиции на консултантската компания Knight Frank, който сравнява годишната възвръщаемост от колекционерски вещи като произведения на изкуството, часовници, коли и чанти.

През последните десет години цените на качественото вино са нараснали със 149%, това е втората по големина възвръщаемост от алтернативна инвестиция след уискито (322%) и много преди коли, монети и бижута.

Цената на най-предпочитаните бутилки е нараснала още повече, като вината от френската област Бургундия, известна със сортовете си пино ноар и шардоне, е нараснала с 214% през същия период.

Но подобно на самия процес по отлежаване инвестицията в изискано вино обичайно отнема време и изисква силни нерви.

Цените намаляха с 11,3% в годината до октомври, отстъпвайки от висока база след породения от Covid силен ръст, сочи бенчмаркът на Liv-ex Fine Wine 100, който проследява стоте най-търгувани изискани вина на вторичния пазар.

„Това не е краткосрочна игра, никога не е било. Със сигурност виното изисква минимум пет години, то е със средносрочна и дори по-дълга перспектива“, коментира Антъни Максуел, главен търговски директор на компанията за търговия с вино.

Изпипване на вкуса

Инвеститорите, които се стремят да навлязат на винения пазар, може да мислят за инвестицията като произведение на изкуството, като качеството, рядкостта и произходът са ключови фактори, които трябва да обмислят, отбелязват експерти.

„Инвестицията трябва да се подобрява с възрастта на виното, нужно е известно познаване на брандовете и може би най-важното, тя трябва да има стойност при препродажба“, казва Максуел.

Затова проучването е от ключово значение, коментира той и допълва, че подобряването на достъпа до данни през последните години улеснява новите участници на пазара да преценяват рейтингите на брандовете, одобрението от критиците, производствените процеси и нивата на потребление.

„С по-добрите данни и по-голямата прозрачност малко по малко затвореният в миналото клуб става далеч по-достъпен за много повече хора“, коментира Максуел.

Но отвъд фактите и цифрите инвеститорите трябва също да се вълнуват истински от вино, категорични са експертите.

„Това е страст. Ако не харесвате да пиете хубави вина, тогава те се превръщат в много скучен клас инвестиции“, отбелязва Пеня.

Купуване на търг

Винарните и търговците на вино могат да бъдат отлична отправна точка за инвеститори, които търсят достъп до млади вина на по-ниска цена, които да задържат за дълго време. В същото време аукционните къщи предлагат достъп до вече високо ценени брандове и колекционерски бутилки.

В момента в Sotheby’s тече едногодишна разпродажба на 25 хил. бутилки, предоставени от тайвански колекционер на произведения на изкуството и бизнесмена Пиер Чън, като търговете ще се провеждат в Хонконг, Париж, Бургундия, Ню Йорк и Лондон до края на 2024 г.

Очаква се колекцията да донесе 50 млн. долара при пет продажби, което според Пеня говори за силно доходоносния характер на пазара. Продажбата е организирана в момент, когато нарасналата достъпност и увеличаващата се база от потребители предизвикват бум на пазара.

Търговете на изискани вина в Sotheby’s са донесли почти три пъти повече приходи през последните десет години – от 58 млн. долара през 2013 г. до 158 млн. долара през 2022 г. През същия период броят на кандидатите е нараснал с близо 400%, а броят на новите кандидати – с почти 500%, две трети от тях са на възраст между 30 и 40 години.

„Има огромен нов интерес. Почти половината от новите ни купувачи идват от САЩ, те са също и по-младата група потребители“, отбелязва Пеня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още