IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милениалите ще станат най-богатото поколение в историята

Поколението може да реализира значителни печалби през следващите 20 години поради придобиване на имоти и други активи, наследени от техните родители, баби и дядовци

22:30 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Милениалите, или поколението Y, потенциално биха могли да се превърнат в най-богатото поколение в историята, става ясно от доклад за богатството на компанията за недвижими имоти Knight Frank за 2024 г.

Дефинирани най-общо като тези, родени от 1981 до 1996 г., милениалите вероятно биха могли да реализират значителни неочаквани печалби през следващите 20 години поради придобиване на имоти и други активи, наследени от техните родители, баби и дядовци. Това състояние може да достигне около 90 трлн. долара само в САЩ, пише Euronews.

„Когато мълчаливото поколение (родени от 1925 до 1945 г.), бейби бумърите (1946 до 1964 г.) и най-старата кохорта от поколението X (1965 до 1979 г.) умрат, 2,5 трлн. долара богатство, свързано с техните домове ще бъдат освободени“, се посочва в доклада.

Лиъм Бейли, ръководител на изследванията в Knight Frank, вярва, че притокът на богатство към по-младото поколение вероятно ще допринесе много за увеличаването на устойчивите инвестиции и съзнателното намаляване на въглеродния отпечатък.

„Милениалите изглежда са разбрали посланието, когато става въпрос за намаляване на потреблението – 80% от анкетираните мъже и 79% от жените казват, че се опитват да намалят въглеродния си отпечатък“, изтъква Бейли, цитиран от Guardian.

Но може ли едно наследство да бъде достатъчно, за да смекчи продължаващите икономически сътресения?

Въпреки че наследството вероятно ще добави доста средства към хилядолетните финанси надолу по веригата, настоящата реалност е много по-мрачна. Милениалите вече са изправени пред редица шокове като Brexit, пандемията, кризата с разходите за живот, войната на Русия в Украйна и произтичащата от това енергийна криза. Съвсем наскоро войната между Израел и „Хамас“ и атаките на хутите в Червено море също допринесоха за нарастващата икономическа и геополитическа несигурност.

Няколко от факторите по-горе също доведоха до ускорена инфлация, като ценовият ръст в Обединеното кралство достигна 41-годишен връх от 11,1% през октомври 2022 г. Въпреки че оттогава инфлацията се е охладила значително, достигайки 4% през януари 2024 г., тя все още е два пъти над целта на Английската централна банка (АЦБ) от 2%.

На свой ред това доведе до по-високи лихвени проценти, тъй като АЦБ се наложи контрол върху инфлацията. Лихвите по ипотечните кредити също се повишиха. Високата цена на имотите означава, че много милениали не могат да си позволят да купят свой дом в момента.

Според доклад на Resolution Foundation за 2023 г. милениалите, родени в края на 80-те години на миналия век, печелят средно с 8% по-малко на 30-годишна възраст, отколкото техните колеги от поколението X, когато са били на същата възраст.

Милениалите са по-оптимистично настроени за растежа на доходите

Все пак не всичко е обречено и мрачно, като проучването на Knight Frank за следващото поколение подчертава, че 75% от мъжете милениали очакват богатството им да нарасне през следващите 12 месеца.

Що се отнася до жените, 64% от тях прогнозират същото. Тази цифра се е увеличила до 81% при жените, когато става въпрос за следващото поколение, Z, като половината от тях разкриват, че очакват „значителен растеж“.

Милениалите също са по-оптимистично настроени за по-нататъшното покачване на цените на жилищните имоти, което потенциално може да накара стойностите на техните имоти и инвестициите в недвижими имоти да нараснат значително, след като ги наследят от предишни поколения.

„Разширяващата се група от богати хора гледа благоприятно на недвижимите имоти. Почти една пета (19%) от тях планират да инвестират в търговски недвижими имоти тази година, докато повече от една пета (22%) се готвят да закупят жилище“, добавя Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още