Проучване на Националната агенция по безопасност на храните (Anses) във Франция за състава на преработени храни, продавани в страната, показва спад в използването на подсладители от 2008 година насам, но това не означава задължително, че те са спрели да бъдат сладки, съобщава френското издание „Фигаро“.
Проучването, публикувано днес, обхваща периода между 2008 и 2020 г., като сред изследваните 50 хил. храни има не само сладки, но и солени. Проверката включва не само съдържанието на традиционна бяла захар, но и на подсладители като аспартам, плодови сиропи и сокове.
Оказва се, че в последните 10 години се наблюдава „спад в употребата на подслаждащи съставки, особено на захарни сиропи и подсладители“. Това се дължи на факта, че производителите са по-малко склонни да използват голям брой подслаждащи съставки, като тази тенденция отчасти е свързана с промяна на продуктите от страна на производителите, става ясно от изводите на Агенцията. Данните показват, че на „по-естествени“ подсладители като плодовите сокове, се дава предимство пред захарните сиропи и синтетичните подсладители, които се използват по-рядко.
Това не означава, че съдържанието на захар в храните е намаляло като цяло. През 2020 г. 77% от предлаганите готови храни – дори солените – все още съдържат поне една подслаждаща съставка, въпреки че употребата им е намаляла. Проучването обхваща само естеството на включените съставки и честотата на използването им, но не и количеството, тъй като то рядко се посочва на опаковките, така че в този аспект не е възможно да се направят изводи за общественото здраве.
За сметка на това, Агенцията публикува и друго проучване, фокусирано върху безалкохолните напитки. То стига до заключението, че употребата на захар в тях наистина е намаляла от 2010 г. насам. Тази тенденция започва през същата година и се засилва отчетливо след 2013 г., отчитат от Anses. Агенцията обяснява тази промяна с въвеждането на мерки, насочени към намаляване на съдържанието на захар в напитките, включително – налагането на данък върху напитките с добавена захар и подсладители през 2012 г.


Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Освен че няма риба, намаляват и рибарите
Наша съседка е най-доброто място за пенсиониране
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Японски компании съдят администрацията на Тръмп заради митата
Bosch и Maserati ще спасяват ДВГ с водород
Османската династия ще съди турчин, живеещ в САЩ, представящ се за османски принц
3 зодии с шанс за изненадващи парични постъпления около пълнолунието на 4 декември
Аманда Сейфрид на 40 - актрисата блесна до Сидни Суини на червения килим
Суперхрани, които са бюджетни
Тайланд разреши алкохола от 14 до 17 часа