IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мумбай изпревари Пекин и за първи път е азиатската столица на милиардерите

Ню Йорк е градът с най-много милиардери в света, а Китай заема първото място по страни в класацията на Hurun Research Institute

18:03 | 27.03.24 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Мумбай изпревари Пекин и вече е азиатската столица с най-голям брой милиардери, сочи класацията на Hurun Research Institute, цитирана от CNBC.

Това е първият път, в който най-населеният град в Индия оглавява класацията в Азия.

Ню Йорк е на първо място в световното подреждане през 2024 г. със 119 милиардери, следван от Лондон с 97. В Азия Мумбай, който е финансовата столица на Индия, се придвижва напред с 92 милиардери, сочат данните на Hurun. Веднага след него е Пекин с 91 души, следван от Шанхай с 87 души. Тази градове оформят и топ пет в световната класация на градовете с най-много милиардери. Десетката се допълва от Шънджън, Хонконг, Москва, Делхи и Сан Франциско.

Към момента в света има 3279 милиардери, което е ръст с 5% спрямо 2023 г., сочи докладът.

В класацията по страни на първо място е Китай с 814 милиардери, въпреки че други 155 души в страната са изгубили този статут спрямо година по-рано. САЩ е на второ място с 800 милиардери, а Индия е трета с 271 души. В десетката попадат още Великобритания, Германия, Швейцария, Русия, Италия, Франция и Бразилия.

„Китай имаше лоша година. Създаването на богатство в Китай премина през дълбоки промени през последните няколко години, като богатството на милиардерите от секторите на недвижимите имоти и възобновяемите източници намалява“, отбелязва компанията за анализи.

Джун Шаншан, основател и президент на гиганта за бутилирана вода Nongfu Spring, запазва позицията си на най-богатия човек в Китай. Колин Хуан, основател на компанията за електронна търговия Pinduoduo, изпреварва главния изпълнителен директор на Tencent Ма Хуатън и заема второ място тази година.

САЩ са добавили 109 милиардери през 2023 г. Изкуственият интелект е бил значителен двигател на ръста на ултрабогатите хора отвъд Океана, сочи докладът.

„Макар че [главният изпълнителен директор на Nvidia] Дженсън Хуан привлече вниманието на медиите, след като Nvidia премина прага от 2 трлн. долара, изстрелвайки го в топ 30 на Hurun, милиардерите зад Microsoft, Google, Amazon, Oracle и Meta отчитат значителни ръстове на богатството си, тъй като инвеститорите залагат на стойността, генерирана от изкуствения интелект“, сочи докладът.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg основателят на Amazon Джеф Безос и главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск са водещите милиардери в САЩ с нетно богатство от съответно 201 млрд. долара и 190 млрд. долара.

Тейлър Суифт влезе в списъка на Hurun Research с нетно богатство от 1,2 млрд. долара след началото на турнето ѝ Eras Tour през март, изнасяйки концерти в САЩ, Южна Америка, Австралия, Сингапур и Япония.

„Над половината от нейното богатство идва от хонорари и приходи от турнета, включително 190 млн. долара от първия етап от турнето Eras Tour и 35 млн. долара от концертния ѝ филм. Останалата част произтича от стойността на музикалния ѝ каталог, най-вече след като първите ѝ шест албума бяха продадени на Shamrock Capital за 300 млн. долара през 2020 г.“, се казва в доклада.

Индия е на второ място по най-много нови милиардери след САЩ с 84 нови попълнения в класацията на ултрабогатите. Южноазиатската страна сега е най-бързо развиващата се икономика в света с ръст на брутния вътрешен продукт от 8,4 на сто през последното тримесечие на миналата година.

През декември фондовата борса в Индия изпревари тази в Хонконг и стана седмата по големина в света, като в момента се оценява на над 4 трлн. долара, сочат данни на Refinitiv.

Президентът на Reliance Industries Мукеш Амбани остава най-богатият човек в Азия и заема 11-о място в световната класация с нетно богатство от 110 млрд. долара, сочи индексът на Bloomberg.

През януари Гаутам Адани, основател и президент на Adani Group, за кратко измести Амбани, но сега е три позиция зад него с нетно богатство от 97,9 млрд. долара, сочат данните на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още