IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологиите скъсиха пътя на книгата до читателя?

Държавата трябва да подкрепя читалищата и малките библиотеки, каза Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад“

17:46 | 31.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пътят между издателя и читателя вече е буквално непосредствен и би трябвало да направим усилие, за да осъществим контакт с хората, за които книгата е нещо важно. Това каза Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад”, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Факт е, че книгите стават достъпни онлайн, но за изграждането на собствения характер и на експертизата, всеки може да направи само и единствено самостоятелно - насаме със себе си с помощта на книгата", посочи събеседникът.

Българските читалища и библиотеките в тях са уникален феномен за България и е нещо, което не бива да загине, заяви Козарев.

"Библиотеки има по цял свят, но читалището е нещо, характерно само за България. През последните две-три години има конкурси от Министерството на културата и читалищата получават средства за закупуване на заглавия. Именно читалищата в най-голяма степен съкращават пътя на книгата до читателя“, коментира Козарев.

Един умен закон за книгата ще изиграе много положителна роля в България, смята гостът. „Книгоиздаването наистина е ударено силно - цените на хартията, например скочиха два пъти. Това означава, че ние, като издатели, трябва да действаме прецизно", отбеляза гостът.

Има ли книги, които си заслужава и трябва дори да бъдат подарявани, за да достигнат до читателите? Трябва ли да се запази настоящата ДДС ставка за книгите и защо? Защо некачествените издания нанасят щети на бранша? Какво е мястото на електронните книги и на аудио книгите? Трябва ли учебниците да стават интерактивни?

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още