IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Аватар 2“ води класацията в Северна Америка вече седми пореден уикенд

Изненадващо в топ 5 на боксофис класацията влезе индийски филм

10:47 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: 20th Century Studios
Снимка: 20th Century Studios

„Аватар: Природата на водата“ не се отмести от първата позиция в боксофиса в САЩ и Канада за седми пореден уикенд, събирайки още 15,7 млн. долара, съобщава Associated Press, базирайки се на студийни оценки.

Като цяло уикендът беше тих, белязан най-вече от блокбъстъра на хинди Pathaan, който успя да влезе в топ 5, и повторни излъчвания на номинирани за Оскар филми като Everything Everywhere All At Once и „Семейство Фейбълман“.

Първата позиция в Северна Америка, заемана толкова дълго време от „Аватар 2“, може да се сравни само с представянето на първия „Аватар“, а за последните 25 години – и от „Титаник“, който е бил начело 15 седмици. И трите филма са под режисурата на Джеймс Камерън.

На световно ниво „Природата на водата“ сега е събрал 2,1 млрд. долара, задминавайки „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и заемайки четвърто място сред най-печелившите филми на всички времена.

На второ място през уикенда отново остана анимацията на Universal и DreamWorks “Котаракът в чизми 2“, която събра 10,6 млн. долара в шестия си уикенд на екран. Продължението на семейната лента е спечелило над 140,8 млн. долара в Северна Америка и наскоро бе пуснато и за стрийминг у дома.

На трето място се оказа „Човек на име Ото“ с генерирани 6,8 млн. долара от близо 4000 кина, а на четвърто – хорърът „М3ГАН“ с 6,4 млн. долара.

Индийският филм Pathaan зае пето място с 5,9 млн. долара от само 695 кина.

„Представяне в топ 5 е наистина впечатляващо“, коментира Пол Дергарабедиан, старши анализатор в Comscore, отбелязвайки, че пазарът през последните няколко години е представил възможности за индийските филми да навлязат в местния топ 10.

Като цяло той коментира, че „2023 г. вече изглежда много повече като 2019 г., отколкото като последните три години“.

„Това е страхотна новина за кината“, допълва Дергарабедиан. „Имате тласъка от наградите „Оскар", индийски филм в топ 5 и „Аватар“, който чупи рекорди навсякъде“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още