IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли субсидии да стимулират по-широка достъпност за културните дейности у нас?

В културната ни политика липсва превенция срещу маргинализирането на хората с ниски доходи, казва Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата

14:45 | 02.02.23 г.

Един от елементите, който липсва в нашата културна политика, е превенция срещу маргинализирането на хората с най-ниски доходи, при които 80% от бюджетите отиват за храна и за режийни разходи и само 0,6% за култура. Това мнение изрази Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, в предаването „Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria.

Средствата, които домакинствата в България отделят за култура и развлечение, по време на Covid кризата спаднаха почти наполовина. От 2021 година, когато започнахме да излизаме от пандемията, наблюдаваме увеличение от около 650 лева – които домакинствата даваха през кризисната 2020 година, до малко над 810 лева на година на домакинство. През 2019 година бяхме достигнали над 1130 лева на домакинство за култура, като тук се включват кино, театър, опера, концерти, музеи, книги, но и таксата, която даваме ежемесечно за кабелния оператор, както и вестници и списания, които закупуваме, посочи гостът.

„В Гърция има на практика субсидия за крайната цена на билета за гостуващи световни звезди, по такава програма тук можем да имаме достъп до световни звезди, които да гостуват в публичните културни институции”, посочи събеседникът.

Андреева каза, че европейският модел е насочен към по-широка достъпност и участие на гражданите от различни социални групи в културните дейности. „Във всички държави от ЕС съществува субсидирането през множеството източници като политика. За съжаление, в българската културна политика не успяхме за последните 33 години да развием т.нар. алтернативни пропазарни източници. Не трябва да разчитаме само на публичните финансови средства, те са основата, но трябва да има още създадени източници“, отбеляза гостът.

Андреева сподели като положителен факт, че през 2021 година, когато започна да функционира диференцираната ставка по ДДС за книгите, разходът за книги на домакинствата в София е нараснал от 67 лв. на 100 лв., а на национално ниво от 25 лв. на 36 лв.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още