IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Коварен капан 5" измести Индиана Джоунс от върха на боксофис класацията в САЩ

Летният филмов сезон е в разгара си, а вече има опасения за общите приходи от билети

10:35 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sony Pictures
Снимка: Sony Pictures

Господството на Индиана Джоунс над боксофис класацията в САЩ се оказа доста кратко. Във втория си уикенд на екран филмът на Disney бе задминат от петата серия на друг франчайз – „Коварен капан: Червената врата“. Хорърът с участието и под режисурата на Патрик Уилсън събра 32,7 млн. долара от билети, показват студийни оценки от неделя.

Лентата се представя по-добре от предишната серия „Коварен капан: Последният ключ“ от 2018 г. и събра най-голямата сума за филм на ужасите при дебюта си за последните две години, съобщава Associated Press.

„Коварен план 5“ не получи добри оценки на критиката – но хоръри със сравнително скромен бюджет често се оказват устойчиви на критиките, когато става въпрос за представянето им в боксофиса. Продуцираният от Blumhouse франчайз с участието на Уилсън и Роуз Бърн стартира през 2011 г. под режисурата на Джеймс Уан и е донесъл общо 570 млн. долара от приходи от билети – а бюджетът на никой от филмите не надхвърля 16 млн. долара.

Sony успя да вмъкне „Коварен план 5“ в уикенда между два холивудски гиганта – в този случай „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ и „Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа“, чиято премиера е тази сряда. Все пак е изненада, че лентата отне първото място от такова добре познато име като Индиана Джоунс.

На второ място „Индиана Джоунс 5“ събра 26,5 млн. долара в Северна Америка, с което общите приходи на местно ниво достигат 121,2 млн. долара. В световен план лентата е събрала 247,9 млн. долара.

Филмът обаче се оказа, че има и друга конкуренция – Sound of Freedom, драма за трафик на деца с участието на Джим Кавийзъл, чиято премиера бе на 4 юли и успя да се похвали с почти същите приходи от билети за деня. Филмът е създаден и разпостраняван от Angel Studios – основана на доверие и финансирана с краудфъндинг компания. Sound of Freedon успя да заеме трето място през уикенда с приходи за 18,2 млн. долара.

Летният филмов сезон е в разгара си, а вече има опасения за общите приходи за билети, които са около сумата в същия момент миналата година.

„Смятахме, че досега ще бъдем доста по-напред спрямо миналата година“, казва Пол Дергабедиан, старши медиен анализатор в Comscore. „Но (филми като „Коварен план“ и Sound of Freedom) увеличават приходите, а това не бе очаквано от много хора. Понякога се случват изненади и това е страхотно за кината“, посочи той.

„Нуждаем се обаче от следващите няколко седмици, за да се представим наистина по-добре“, допълни Дергабедиан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още