IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Влошават ли Тейлър Суифт и Бионсе проблемите с инфлацията по света?

Музикалните концерти стават все по-скъпи, както и нощувките и пътуванията, свързани с тях

15:26 | 15.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Основни икономически фактори

Според икономисти има няколко основни фактора за това покачване на цените на билетите – някои, свързани с по-широки икономически модели, а други, свързани с концертната култура в света след пандемията.

„Хората не са ходили на концерт отдавна, а изпълнителят не е бил на турне от доста време, така че потеглят на наистина, наистина големи турнета, както по отношение на мащаба на всеки отделен концерт, така и по отношение на обхвата и продължителността“, посочва Баадер от Societe Generale.

Той отбелязва и промените около това как музикантите печелят пари – нещо, което Шоу също коментира.

Моделите на изпълнителите се промениха, отдръпвайки се от продажбата на компактдискове и плочи, като сега музикантите генерират по-голямата част от приходите си от концерти, казва Шоу.

Може да има и по-големи икономически промени, особено в държавите, в които имаше по-строги ограничения по време на пандемията.

Хората „умират за този вид потребление“, коментира Баадер, а поради по-големите спестявания на домакинствата, останали от пандемията, хората могат да си позволят по-високите цени.

Трайно въздействие?

Дори когато инфлацията се забавя, цените на билетите се очаква да останат високи, смята Баадер.

От потребителска страна това е свързано със силите на търсенето и предлагането, както и че много хора имат по-голям разполагаем доход, посочва той. От страна на изпълнителите в уравнението влиза и фактът, че разчитат на турнетата си за приходи.

„Мисля, че ще има голяма устойчивост в цените на музикалните и други културни събития“, отбелязва Баадер.

Но дори и да има въздействие на концертите върху инфлацията, то вероятно ще бъде кратко. В случая на Швеция Андершон вярва, че нормализирането на нивата на инфлацията ще настъпи през юни. „Ако наистина това е бил „ефект от Бионсе“, би било естествено той да е временен и следователно да се коригира през юни. Не очакваме да има някакви дългосрочни ефекти“, коментира той.

Може да е краткотрайно, но въздействието на концертите върху инфлацията може да се повтаря, например при посещението на Тейлър Суифт в Швеция следващата година.

„Твърде рано е да се каже, но от това, което прочетох, Тейлър Суифт може да има значително икономическо въздействие върху градовете, които е обиколила. Така че е възможно, но не е нещо, което сме включили в нашата прогноза за инфлацията на този етап“, добавя Андершон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vladtepes
преди 1 месец
Не са виновни, че има толкова много хора на чиито уши е стъпил слон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Тъй, тъй..Не е проблемът ,че Централните банки наводниха света с нови пари, а е в Тейлър Суифт и Бионсе...Ясно, разбрах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още