IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошават ли Тейлър Суифт и Бионсе проблемите с инфлацията по света?

Музикалните концерти стават все по-скъпи, както и нощувките и пътуванията, свързани с тях

15:26 | 15.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Докато инфлацията остава висока в много страни, икономисти откриха, че все повече мислят за една изненадваща причина за нея: музикалните концерти, пише CNBC.

В момента Бионсе е на първото си самостоятелно турне от 2016 г. „Renaissance”, а Тейлър Суифт пълни стадиони с турнето си „Eras Tour”, което предизвика възмущение заради властта на Ticketmaster и Live Nation върху продажбата на билети за събития на живо.

Същевременно Брус Спрингстийн, Хари Стайлс и Ед Шийрън превземат стадиони, докато милиони хора се стичат, за да видят звездите, дори и цените на билетите, пътуванията и настаняванията да са високи.

Междувременно инфлацията упорито остава стабилна в много развити икономики въпреки повишенията на лихвените проценти, които имат за цел да намалят цените. Последните данни за Обединеното кралство надхвърлиха очакванията, тъй като инфлацията достигна 8,7% на годишна база, а американският индекс на потребителските цени за май се повиши с 4% спрямо година по-рано.

Но какво общо имат концертите и икономика? Потенциално много, твърдят някои икономисти.

От цените на билетите до хотелите

От Натали Мърчант до The Who, главният икономист на Societe Generale Клаус Баадер има билети за концертите на различни изпълнители тази година.

„Едно от нещата, които, разбира се, ме поразиха, е колко изключително високи са станали цените на концертите, на изпълненията на живо“, коментира той пред CNBC. А това не се ограничава само с цените на билетите.

„Всички цени около това също скочиха... Не само билетите стават по-скъпи. Бирата, сайдерът, вашата Coca-Cola или хотдогът ви в местата за концерти също станаха много по-скъпи“, обяснява той.

Потенциалните разходи за пътуване и настаняване също са високи – феномен, наблюдаван от Филип Андершон, ръководител на проучванията за Швеция в Danske Bank.

Влиянието на първата спирка от турнето на Бионсе в Стокхолм, Швеция, върху индекса на потребителските цени в страната е „очевидно“, споделя той, особено когато става въпрос за настаняването.

„В данните за шведската инфлация през май цените на хотелите са се повишили повече от обичайното за месеца“, твърди Андершон. „Хотелите в района на Стокхолм са били напълно резервирани в седмиците около събитието, а цените са скочили до небето“.

Тъй като близко една трета от хотелските стаи в Швеция са в района на Стокхолм, скокът на цените има национално въздействие, въпреки че е свързан с местно събитие, коментира Андершон. Това подсказва, че не само разходите за посещение на концерти са по-високи поради инфлацията, но и че те също може да допринасят.

И все пак не всички икономисти са убедени в това.

„Бих бил малко изненадан, ако има видимо въздействие на определен концерт върху инфлацията, но не е невъзможно“, коментира Филип Шоу, главен икономист в Investec. „Подозирам, че има въздействие върху инфлацията като цяло от поскъпването на цените на концертите. Това не се дължи непременно на конкретен изпълнител“, казва той, допълвайки, че самите цени на концертите обаче изглеждат по-високи.

Последна актуализация: 15:26 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Тъй, тъй..Не е проблемът ,че Централните банки наводниха света с нови пари, а е в Тейлър Суифт и Бионсе...Ясно, разбрах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още