IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерата на "Дюн: Част втора" се отлага за 2024 г.

Стачките в Холивуд принуждават студиата да изместват плановете за продукциите си

12:40 | 25.08.23 г.
Снимка: Dune Movie Facebook page
Снимка: Dune Movie Facebook page

„Дюн: Част втора“ напусна боксофиса за 2023 г. на фона на стачките в Холивуд, които заплашват възможността филмът да излезе пред публика, пише CNBC.

В четвъртък Warner Bros. Discovery и Legendary Entertainment обявиха, че премиерата на филма на Дени Вилньов ще бъде изместена за 15 март 2024 г., заемайки мястото в календара на „Godzilla x Kong: The New Empire“, който пък се премества на 12 април 2024 г.

Промените засягат и анимационния филм „Lord of the Rings: The War of the Rohirrim“, който ще се появи по кината чак на 13 декември следващата година.

Боксофис анализатори отдавна очакваха продължението на „Дюн“ да се откаже от премиера през 2023 г. предвид стачките на Гилдията на сценаристите на Америка (SAG) и Гилдията на актьорите. По-специално заради стачката на актьорите те не могат да рекламират настоящи или дори минали филми, направени от студиа в Алианса на филмовите и телевизионните продуценти.

В момента алиансът води преговори с Гилдията на сценаристите на Америка и вероятно няма да започне преговори със SAG-AFTRA, докато не бъде одобрен нов договор. Въпреки че гилдията на сценаристите и продуцентите седят на масата за преговори, разговорите не постигат бърз напредък и следователно е малко вероятно да приключат навреме, така че екипът на „Дюн: Част втора“ и неговите актьори да успеят активно да рекламират филма.

Освен ветерани от индустрията като Кристофър Уокън, Стелан Скарсгард, Хавиер Бардем, Джош Бролин, Дейв Баутиста и Джейсън Момоа, във филма участват и четири от най-популярните млади звезди на Холивуд. Зендая, Тимоте Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър заедно имат над 200 млн. последователи в Instagram и са популярни лица в TikTok, Twitter и други социални мрежи.

Въпреки че по-възрастните киномани, които са фенове на книгата и са гледали първия „Дюн“, ще отидат в кината, по-младата публика може да пропусне филма, ако въпросните звезди не го промотират.

Отлагането на „Дюн: Част втора“ може да помогне на боксофиса през 2024 г., но със сигурност ще ощети резултатите на Warner Bros. Discovery за 2023 г.

След зашеметяващия успех на „Барби“ и нарастващите съмнения относно очаквания през декември „Aquaman: The Lost Kingdom“, „Дюн: Част втора“ беше важна премиера за студиото за 2023 г. и се очаква да се представи добре сред аудиторията.

Неговият предшественик доминира боксофиса по време на пандемията, като получи 10 номинации за „Оскар“ и взе шест награди.

Предвид премахването на пандемичните ограничения от киносалоните, очакванията са, че „Дюн: Част втора“ ще надмине 400-те млн. долара, генерирани от предишния филм в боксофиса за 2021 г. при обявен бюджет от 165 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още