IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анимацията "Пес Патрул: Суперфилмът" надви игралните филми в боксофиса

През уикенда в Северна Америка се състояха премиерите на четири филма

10:40 | 02.10.23 г.
Снимка: Paramount Pictures
Снимка: Paramount Pictures

След няколко тихи месеца в кината в САЩ и Канада четири филма имаха своите премиери през уикенда. Анимацията „Пес Патрул: Суперфилмът“ се оказа на първо място по продажби на билети с 23 млн. долара, показват студийни оценки.

Представянето и на четирите нови филма – „Пес Патрул: Суперфилмът“, „Убийствен пъзел Х“, „Създателят“ и „Луди пари“ – разказват вече добре позната история за боксофиса. Какво работи? Франчайзи с хоръри и анимации. Какво не работи? Оригиналността и комедията.

На страната на „Пес Патрул“ на Paramount Pictures и Spin Master е и правилният момент, пише Asssociated Press. Филмът – продължение на първия от 2021 г., е първата семейна анимация в кината от „Костенурките нинджа: Пълен хаос“ от началото на август.

Първият „Пес Патрул“, с премиера по време на пандемията, дебютира с 13 млн. долара и бе едновременно пуснат и по стрийминг услугата Paramount+, което се оказа печеливша комбинация. Трети филм от франчайза вече получи зелена светлина.

На международно ниво „Пес Патрул: Суперфилмът“, чиято продукция струва 30 млн. долара, събра 23,1 млн. долара.

„Убийствен пъзел Х“ – десетият филм от хорър франчайза, успя да събере 19 млн. долара в премиерния си уикенд. Предишният филм – „Спиралата: „Убийствен пъзел“ продължава“ от 2021 г., дебютира с 8,8 млн. долара и събра общо 23,3 млн. долара на местно ниво.

Продукцията за 13 млн. долара има и най-широкото разпространение досега – в 3262 кина. От първия филм през 2004 г. досега франчайзът е генерирал над 1 млрд. долара в цял свят.

„Създателят“ – филм за 80 млн. долара, финансиран от New Regency и разпространяван от Disney’s 20th Century Studios, бе най-големият филм с премиера през уикенда, но не успя да се представи силно. Той събра скромните 14 млн. долара в САЩ и Канада и още 18,3 млн. долара на международно ниво.

Филмът, режисиран от Гарет Едуардс, е с участието на Дейвид Уошингтън в ролята на агент под прикритие в едно доминирано от изкуствения интелект бъдеще. „Създателят“ получи предимно положителни критики и оценка на публиката В+ в CinemaScore.

„Луди пари“ на Sony Pictures не успя да предизвика масов интерес, какъвто показва на екран. Филмът, режисиран от Крег Гилеспи, събра разочароващите 3,5 млн. долара.

Лентата разказва за необикновения интерес към акциите на GameStop, предизвикан от трейдъри аматьори на Wall Street. Макар че всички нови заглавия през уикенда бяха засегнати от продължаващата стачка на актьорската гилдия, „Луди пари“ щеше да спечели особено много, ако актьорите се бяха включили в късни предавания и други маркетингови събития.

С продукция за само 30 млн. долара „Луди пари“ не е огромен залог. Лентата обаче все пак е онзи вид филми – със средно голям бюджет и с предполагаема публика основно от възрастни – каквито Холивуд вече рядко прави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още