IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Дюн 2" направи най-силния дебют за 2024 г.

Втората част на филмовата поредица генерира продажби на билети за 82,5 млн. долара в кината в САЩ и Канада през уикенда

08:11 | 05.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Втората част на филмовата поредица по научнофантастичния роман на Франк Хърбърт "Дюн" генерира продажби на билети за 82,5 млн. долара в кината в САЩ и Канада през уикенда, което е най-силният дебют тази година, предаде Bloomberg.

От Box Office Pro, собственост на търговска организация на филмовите студиа, прогнозираха продажби за около 80,9 млн. долара. Warner Bros. Discovery Inc., която пусна филма в партньорство с Legendary Entertainment, имаше по-скромни очаквания за приходи от 65 млн. долара.

Според Box Office Pro предварителните продажби на билети са донесли над 400 млн. долара в световен мащаб. Някои фенове препълниха киносалоните в 3 часа сутринта, за да се сдобият с добри места.

"Развълнувани сме от тези резултати и наистина искам да знам кой ще отиде на тези прожекции в 3 часа сутринта", коментира по телефона Джеф Голдщайн, президент за вътрешното разпространение на филми в Warner Bros. Pictures. "Ясно е, че имаме културен момент в световен мащаб."

Филмът е спечелил още 100 млн. долара на международните пазари, съобщиха от Warner Bros. в понеделник.

Дебютът на "Дюн 2" на пазара в Северна Америка е най-големият от времето на "Taylor Swift: The Eras Tour", който донесе 93,2 млн. долара през октомври миналата година. Това е и най-силният старт за годината досега, след като продажбите на билети за кино в Северна Америка спаднаха с 18% до 25 февруари.

"Дюн 2" беше подкрепен и от възторжените отзиви от критиците, като получи 94% положителни оценки в уебсайта Rotten Tomatoes, който обобщава рецензиите.

Нито един филм, пуснат тази година, не е надхвърлил 50 млн. долара при дебюта си на вътрешния пазар.

"Силните ранни отзиви, агресивната маркетингова кампания при слаба конкуренция и очакваното насочване към премиум форматите за големи екрани (като Imax), което вдига средните цени на билетите, са положителни фактори", пишат от Bloomberg Intelligence. "От друга страна, продължителността на филма от два часа и 46 минути означава по-малко прожекции."

Близо половината от продажбите на билети са за по-големи формати екрани като Imax и Dolby. "Всички данни, които виждаме, сочат, че този филм ще има дълго и успешно показване в Imax", коментира главният изпълнителен директор на Imax Рич Гелфонд.

Новият "Дюн" е вторият филм от трилогията, която режисьорът Дени Вилньов възнамерява да създаде. В него Тимъти Шаламе се завръща в главната роля на Пол Атреидес, аристократ на пустинна планета, а Зендая е Чани, неговата партньорка. Двойката търси отмъщение срещу онези, които са унищожили семейството му.

Създаването на трети филм ще зависи от редица фактори, включително от представянето на "Дюн 2" и "дали смятаме в творческо отношение, че това е история, която трябва да разкажем", заяви пред Bloomberg Джош Грод, главен изпълнителен директор на Legendary Entertainment. "Всички работят много усилено, за да се случи това."

Премиерата на първия филм беше през 2021 г. едновременно в кината и в стрийминг платформата HBO Max под влиянието на пандемията от Covid-19.

Продажбите на билети на вътрешния пазар през тази година са с 13% по-малко в сравнение със същия период на 2023 г. Новите премиери през следващата седмица включват "Кунг-фу панда 4" на Universal и "Imaginary", филм на ужасите от Lions Gate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 месец
Да уточним - не е "Дюн 2" , а "Дюн част 2" ("Дюн1 част 2" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още