IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провокативният "Гражданска война" излезе начело на боксофиса

Филмът се превърна в най-голямата премиера досега за студио А24

09:25 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ascot Elite Entertainment Group
Снимка: Ascot Elite Entertainment Group

Провокативният филм на режисьора и сценарист Алекс Гарланд „Гражданска война“ не просто разпали полемика. Филмът вдъхнови публиката да се насочи към кината този уикенд, където задмина очакванията и генерира 25,7 млн. долара от приходи от продажби в Северна Америка, съобщава Associated Press, цитирайки студийни оценки.

Това е най-голямата премиера за лица над 17 години и рекордна за А24 – студиото зад филми като „Всичко, навсякъде, наведнъж“ и The Iron Claw. „Гражданска война“ отстрани и „Годзила и Конг: Нова империя“ от първото място в боксофиса, където беше последните две седмици.

„Гражданска война“ е с участието на Кирстен Дънст, Вагнер Маура и Кейли Спейни като журналисти в близко бъдеще, отразяващи опустошителен конфликт в САЩ и опитващи се да стигнат до столицата Вашингтон. Историята, по сценарий на Гарланд, разказва за САЩ, където Калифорния и Тексас се обединяват срещу президента, който е разпуснал ФБР и си е дал трети мандат.

Макар да е изцяло измислен, „Гражданска война“ предизвика дебати още от първия си трейлър, които надхвърлят разсъжденията на филмовите критици и традиционните рецензии. Този уикенд The New York Times публикува две мнения, свързани с филма, а имаше и материали в CNN и Politico.

Като цяло оценките за филма са положителни. Той получава одобрение от 83% от критиката в RottenTomatoes, а публиката го оценява със 77%. В CinemaScore получава оценка В-.

Лентата обаче е забележителен удар за студиото, което невинаги пуска филми на толкова мащабно ниво в Северна Америка. Преди „Гражданска война“ най-големият дебют за А24 е хорърът „Наследствено“, който събра 13,6 млн. долара при премиерата си.

„Филмът не е предопределен да стане световен блокбъстър за 200 млн. долара. Но е много значима победа за А24“, казва Пол Дергарабедиан, старши медиен анализатор в CinemaScore. „Те са бранд, свързан с определено ниво на качество и експертиза в правенето на филми, избутвайки граници и поемайки рискове“, коментира той.

Второто място е за „Годзила и Конг: Нова империя“ с приходи за 15,5 млн. долара в третия уикенд на екран, с което общо е спечелил 158 млн. долара от премиерата си.

„Ловци на духове: Замръзналата империя“ зае трета позиция в четвъртия си уикенд от 5,8 млн. долара и общи приходи от 160 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още