IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездата в катеренето Якоб Шуберт тества новооткритата зала "Балкан"

Световният шампион дойде в България за деня на отворените врати

12:43 | 01.03.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

След официалното откриване на най-голямото съоръжение за спортно катерене на Балканите - зала „Балкан“ в София, тя беше уважена и от едно от най-големите имена в този спорт – Якоб Шуберт. Четирикратният световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене дойде в България, за да направи демонстрация в залата.

Пред Investor.bg австриецът сподели, че е силно впечатлен от съоръжението и България трябва да се гордее, че разполага с подобна зала.

„Бил съм в много зали по света. Има много държави, които не разполагат с такива катерачни центрове. За да станеш наистина добър в този спорт, ти трябва качествена инфраструктура“, каза Шуберт.

Според него съоръжения като зала „Балкан“ помагат на спортното катерене да намери повече последователи. „Поради тази причина искам да промотирам такива зали и като цяло спортното катерене сред българите. Смятам, че това е прекрасен спорт.“, добави австриецът.

По думите му това е спорт, за който няма възрастови ограничения. „Той може да се практикува както от млади, така и от по-възрастни хора. Всъщност малките деца се справят доста добре с катеренето“, сподели Шуберт.

За катеренето световният шампион казва, че е едновременно хоби и работа. „За мен катеренето е нещо специално. Дори когато имам свободно време и не се състезавам, не спирам да се катеря, намирам начин да изляза и да се катеря по скали или да търся нови маршрути“.

По отношение на най-предизвикателното си начинание Шуберт сподели, че през 2023 г. е успял да премине през най-трудния маршрут – Project Big във Флатангер, Норвегия.

Четирикратният световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене Якоб Шуберт. Четирикратният световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене Якоб Шуберт.

„В скалното катерене няма голям риск да се нараниш или да паднеш. Притесненията ми са свързани с това да не се справя, да допусна грешка или да загубя увереност. Психическата настройка е изключително важна, особено при спортното катерене“, изтъкна Шуберт.

Според него хубавото при този спорт е, че винаги има цели, които да поставиш пред себе си. „Има толкова много скали и маршрути по света, които, дори да си преминал, искаш да повториш. И толкова различни дисциплини“, каза още спортистът.

В краткосрочен план той се фокусира върху Олимпийските игри в Париж, където спортното катерене е включено сред дисциплините.

„Спорното катерене продължава да се развива и да расте с всяка изминала година. Това го виждам дори и в моя роден град, където започнах да тренирам в малка зала. Винаги идваха едни и същи хора. Сега имаме нова зала, много по-голяма, тъй като идват много повече хора да се катерят. Но дори тази зала вече е малка и ни трябва нова. Това се случва навсякъде по света. Все повече хора преоткриват този спорт. Катериш ли веднъж, има голяма вероятност да поискаш да го правиш отново.“, посочи Шуберт.

В зала „Балкан“ беше и Ивайло Радков, който през 2015 г. стана първият българин, преминал маршрут с ниво на трудност 9а – „Напред и нагоре“, пещера „Проходна“, Карлуково.

Ивайло Радков - първият българин, преминал маршрут с ниво на трудност 9а. Ивайло Радков - първият българин, преминал маршрут с ниво на трудност 9а.

„Тази зала е проектирана да става за абсолютно всякакъв вид катерене. Като се започне от тригодишни деца – имаме специална обезопасена детска зона, мине се през начинаещите катерачи, които сега имат възможност да практикуват на стени с различна височина, и накрая стигнем до професионалните катерачи.“, сподели Радков.

По думите му залата разполага и с външна стена, която може да се използва през летните месеци.

В залата могат да практикуват катерене и най-добрите български състезатели в този спорт, които в момента се борят за квота за Олимпийските игри.

„Хора с 50-60-годишен опит в скалното катерене, като Николай Петков, Кънчо Домусчиев, Трифон Джамбазов, алпинисти от експедицията до Еверест от 1984 г. Вчера дори ги видяхме как се катерят в залата. Горди сме, че има такива българи“, изтъкна Радков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още
Финанси виж още