IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски акционери съдят Adidas заради катастрофата с Кание Уест

Раздялата със скандалния рапър може да донесе поредни главоболия и загуби за германския производител

11:09 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Производителят на спортни стоки Adidas отхвърли твърденията на американски ищци за бившето си сътрудничество с противоречивия рапър Кание Уест.

„Категорично отхвърляме тези неоснователни твърдения и ще предприемем всички необходими мерки, за да се защитим енергично срещу тях", заяви компанията с централа в Херцогенаурах. В колективен иск, подаден миналия петък във федералния съд в американския щат Орегон, инвестиционен фонд обвинява Adidas в неправомерни действия при сътрудничеството си с Уест, което беше прекратено през октомври миналата година заради антисемитски изказвания на рапъра, припомня AFP. 

Adidas продължавала да си сътрудничи с музиканта и моден предприемач въпреки предишните му противоречиви изказвания, въпреки че е било ясно, че това може да навреди на компанията. Освен това Adidas не е предвидила адекватни мерки за евентуални финансови загуби в случай на прекратяване на партньорството с Уест, се твърди в иска. 

Adidas прекрати сътрудничеството си с 45-годишния рапър през октомври с незабавен ефект, след като той отправи заплахи срещу евреи в Twitter. Това отбеляза края на серията спортни обувки Yeezy, която беше разработена и рекламирана съвместно с Уест - и беше изключително успешна. За Adidas това беше сериозен удар от бизнес гледна точка.

В годишния доклад за 2018 г., публикуван през март следващата година, Adidas e пренебрегнала сериозните проблеми, свързани с партньорството с Уест - и риска за акционерите - като "обикновено намеква" за рисковете, "вместо да заяви, че компанията действително е обмисляла прекратяване на партньорството в резултат на личното поведение на Уест", се посочва в жалбата. Кание Уест се превръща във воденичен камък за германския концерн. Снимка: Bloomberg Кание Уест се превръща във воденичен камък за германския концерн. Снимка: Bloomberg

В докладите от следващите години не се разкрива, че Уест е правил антисемитски коментари пред персонала на Adidas, като в един момент е предложил да нарече албума си на името на Адолф Хитлер, се казва още в жалбата. С влошаването на взаимоотношенията с Йе акциите на Adidas също са поели надолу, докато сделката не е била прекратена, се пояснява в иска, цитиран и от Bloomberg. 

Обезщетение в размер на неразкрита сума

В колективния иск се твърди, че Уест, който сега нарича себе си Ye, вече е предизвиквал спорове през предишните години с изказвания по въпросите на робството, цвета на кожата и политиката. Наред с други неща се споменава изречение от 2018 г., когато рапърът е казал, че чернокожите са имали „избор", когато е ставало въпрос за робството в САЩ.

Ищците търсят обезщетение от Adidas в неразкрит размер. Акционерите, които са закупили акции на Adidas между май 2018 г. и февруари 2023 г., могат да се присъединят към колективния иск, който е подаден в Орегон, тъй като там се намира централата на Adidas в САЩ. Искът е насочен срещу Adidas, бившия главен изпълнителен директор на групата Каспер Рорстед и финансовия директор на Adidas Харм Олмайер.

Нетната печалба на Адидас се срина с 83% до 254 млн. евро през миналата година. За настоящата година компанията очаква в най-добрия случай нулева оперативна печалба, а в най-лошия - загуба от 700 млн. евро. За това до голяма степен е отговорна именно катастрофата с Кание Уест. Основният въпрос за Adidas е какво ще се случи с милионите непродадени маратонки от прекратеното сътрудничество с Уест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още