IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият лобист на „Даунинг Стрийт“

Дълго време Риши Сунак бе политическият любимец на Острова, докато не се проявиха по-противоречивите му страни 

09:30 | 25.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Новият британски премиер Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Новият британски премиер Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Риши Сунак и данъчният скандал

Риши Сунак има южноазиатски корени и е практикуващ хиндуист. Така той става първият британски министър-председател, който не е с християнско потекло. Издигането му на върха на правителството се приема положително в мултикултурна Великобритания. Критиците обаче посочват, че продължаващата твърда класова система насърчава хора като него - и Сунак не е изключение.

Тази година например се появи клип от документален филм на BBC от 2007 г. На него е изобразен младият Риши Сунак. Той казва: „Имам приятели аристократи, имам приятели от висшата класа, имам приятели от работническата класа. Или не, не от работническата класа“. 

През август се появи друг видеоклип на политика. В него се вижда как Сунак говори пред членове на партията в богатата крепост на торите в Тунбридж Уелс. Това, което казва, е силно въздействащо: Сунак обяснява, че като финансов министър е отклонил средства от бедните райони и ги е насочил към богатите квартали. „От лейбъристите наследихме редица формули, които насочваха цялото финансиране към бедните градски райони и това трябваше да бъде променено. Започнах да работя, за да отменя това“. 

През април стана ясно, че съпругата на Сунак е имала спорен данъчен статут, който ѝ е позволявал да не плаща данъци в Обединеното кралство за доходи от чужбина. Според изчисленията на The Guardian това би могло да ѝ спести данъци в Обединеното кралство в размер на до 20 млн. паунда. Инцидентът предизвиква възмущение. Мърти декларира, че и в бъдеще ще плаща данък в Обединеното кралство върху доходите си от чужбина. Разгневеният Сунак започва разследване как информацията за данъчния статус на съпругата му е изтекла в публичното пространство. Акшата Мърти, съпругата на Риши Сунак. Снимка: Bloomberg Акшата Мърти, съпругата на Риши Сунак. Снимка: Bloomberg

По същото време става известно, че Сунак, дори и като член на правителството, все още притежава американска зелена карта, която го идентифицира като жител на САЩ. Сериозен гаф.

Разкритията може да са допринесли за неуспеха на Сунак при първия му опит да стане лидер на партията на торите и министър-председател през лятото. В крайна сметка Тръс се класира с 57% от гласовете. Тя беше обещала на членовете на торите, които са предимно бели, заможни и в напреднала възраст, мащабни данъчни намаления за богатите, които по-късно опустошиха икономиката. По време на вътрешната предизборна кампания на партията Сунак предупреди именно за това и призова за икономии - и очевидно призивът му не беше приет добре.

Вероятно поради тази причина през последните дни Сунак не даваше гласност на плановете си за премиерския пост. Икономическите сътресения, които Тръс предизвика през краткия си мандат, вероятно ще го накарат да направи икономии. А във Великобритания те традиционно се правят за сметка на по-бедните слоеве от населението.

В този процес това, което в момента е вероятно най-голямата заплаха за икономиката на страната, може да се окаже в „мъртвата зона“ на Сунак - финансовия сектор. Според много експерти през последните седмици Обединеното кралство е на косъм от пълна финансова криза.

Критиците отдавна предупреждават, че в лицето на бившия банкер и бивш управител на хедж фонд Сунак един финансов лобист може да се окаже на най-високия държавен пост. Докато по времето на Сунак представителите на други сектори на икономиката често трябваше да се борят за назначения в Министерството на финансите, ръководителите на големите банки и финансовите лобисти често са попадали лесно там.

Сунак също така настояваше за спорни данъчни облекчения за банките, като същевременно планираше по-високи данъци за бизнеса и работниците. А като финансов министър работеше за облекчаването на много правила на финансовите пазари. Те имат за цел да предотвратят финансови кризи - като тази, която в момента отново се задава.

Ако Сунак остави на поста сегашния финансов министър Джереми Хънт, няма да се страхува от съпротива срещу благоприятния за банките курс. Хънт едва наскоро свика консултативна група. Първите четирима членове на тази група са: Мениджъри на хедж фондове и експерти по частен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Поредната пионка на Световния икономически форум. Умствено увреден тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още