IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият лобист на „Даунинг Стрийт“

Дълго време Риши Сунак бе политическият любимец на Острова, докато не се проявиха по-противоречивите му страни 

09:30 | 25.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Новият британски премиер Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Новият британски премиер Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

При втория опит се получи: Риши Сунак ще стане новият лидер на Консервативната партия (торите) и министър-председател на Великобритания. Във вътрешнопартийната надпревара за наследник на злополучния ръководител на правителството Лиз Тръс бившият финансов министърнадделя в понеделник следобед. Сега той може да се премести в седалището на правителството на „Даунинг стрийт“ 10.

До понеделник следобед кандидатите трябваше да намерят 100 депутати от Консервативната партия, които да подкрепят кандидатурата им. Единственият останал претендент на Сунак - Пени Мордаунт, обяви малко преди изтичането на крайния срок, че се отказва от участие в надпреварата. И така, в лаконична реч Греъм Брейди, който оглавява влиятелния Комитет 1922, провеждащ изборите за партиен лидер, заяви: „Следователно Риши Сунак е избран за лидер на Консервативната партия“. 

След като обяви победата си, Сунак се обърна към колегите си от партията при закрити врата. Британските медии съобщават, че Сунак е благодарил на всички свои предшественици. Той е добавил, че иска да обедини разделената партия и да се съсредоточи върху съдържанието, а не върху отделни личности. Партията имала само един шанс да си върне контрола върху ситуацията. Кратката му реч е била приета добре.

През лятото Сунак вече неуспешно кандидатства за поста на партиен лидер и министър-председател. По време на този процес броят на кандидатите намаля, докато останаха само двама: Сунак и Лиз Тръс. Сред народните представители Сунак бе категоричен фаворит. Приблизително 170 000 членове на партията имаха различна представа за това кого биха искали да видят начело на правителството - и избраха Лиз Тръс.

След катастрофално проваления шестседмичен мандат партията съкрати процеса на подбор миналата седмица. Този път кандидатите трябваше да докажат, че 100 депутати са подкрепили тяхната кандидатура. Пени Мордаунт не беше единственият кандидат, който се провали на това препятствие.

Скандалният министър-председател Борис Джонсън също очевидно смяташе, че заслужава още един мандат като премиер. Когато в неделя вечерта той обяви, че се оттегля от надпреварата, във Великобритания се чу колективна въздишка на облекчение, пише WirtschaftsWoche. По всяка вероятност той не е успял да намери 100 поддръжници сред депутатите тори. Само около 60 от тях публично бяха заявили подкрепата си за бившия премиер.

Риши Сунак се прочу по време на пандемията от Covid, когато беше финансов министър при Борис Джонсън. Докато останалата част от правителството бе в хаос, Сунак, самопризнат привърженик на Тачър, се отказа от консервативните си инстинкти и подпомогна финансово британските домакинства и икономика. Това беше необходимо, тъй като днес Великобритания има недостатъчни системи за социална сигурност.

Когато през лятото на 2020 г. финансовият министър започна да субсидира и посещенията в ресторанти, медиите бързо намериха прякор на винаги елегантно облечения политик: „Dishy Rishi". Dishy означава „привлекателен" и в същото време загатва за "dish" - английско понятие за хранене. Не без основание впоследствие Сунак дълго време бе смятан за най-популярния политик в страната. Той бе смятан и за основен претендент за евентуален наследник на Джонсън. По онова време правителството бързо отхвърли обвиненията, че субсидиите за ресторантите на Сунак вероятно са подхранили и опустошителната втора вълна през годината.

Сунак изучава „Философия, политика и икономика" в Оксфорд - компактен курс на обучение, който е нещо като стандартен репертоар за амбициозни политици и журналисти. В политическо отношение Сунак не е активен по време на студентските си години. Докато състудентите му се забавляват, той организира лекции за банкери като председател на Оксфордския инвестиционен клуб.

След дипломирането си Сунак работи за инвестиционната банка Goldman Sachs, по-късно навлиза в бизнеса с хедж фондове, като междувременно завършва магистратура по бизнес администрация в Станфорд. Там Сунак се запознава с бъдещата си съпруга Акшата Мурти, дъщеря на милиардер от IT сектора. Смята се, че общото богатство на двойката възлиза на около 700 млн. паунда. Сунак е един от най-богатите депутати на всички времена.

Баща му работи като общопрактикуващ лекар в крайморския град Саутхемптън, а майка му държи аптека там, където Риши помага. И двамата родители имигрират във Великобритания от Източна Африка през 60-те години на миналия век. Те изпращат Риши в елитното държавно училище в Уинчестър и работят извънредно, за да съберат парите за училището. Опитът на „трудолюбивите" му родители го насърчава да приеме консервативизма на Тачър, казва веднъж Сунак.

Последна актуализация: 07:59 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Поредната пионка на Световния икономически форум. Умствено увреден тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още