IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания

Той печели надпреварата, след като Пени Мордаунт се оттегли

16:52 | 24.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Риши Сунак ще стане следващият министър-председател на Великобритания, след като последният му съперник за поста, Пени Мордаунт, се оттегли от надпреварата, съобщава Bloomberg.

„Всички ние го дължим на страната, един на друг и на Риши да се обединим и да работим заедно за доброто на нацията“, изтъква Мордаунт в пост в Twitter. Управляващата Консервативна партия потвърди, че Сунак е избран за неин лидер.

По-рано бившият премиер Борис Джонсън се отказа от надпреварата след уикенд на колебания и след като получи подкрепата на финансовия министър Джереми Хънт. Джонсън така и не обяви официално кандидатурата си за лидерската позиция, но прекара уикенда в опити да убеди консервативните депутати да го подкрепят. 

Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен от крал Чарлз Трети да състави правителство, заменяйки досегашния премиер Лиз Тръс, която беше на поста едва 44 дни. В началото на нейното управление почина майката на Чарлз Трети – кралица Елизабет Втора.

Това е забележителен обрат в политическата кариера на Сунак, след като бившият министър на финансите напусна кабинета на Борис Джонсън през юли и впоследствие загуби предишните избори сред торите от Лиз Тръс през лятото. Но многократните му предупреждения, че нейните планове ще предизвикат икономически хаос, се оказаха верни и го поставиха на първа позиция в надпреварата за наследник на Тръс, когато програмата ѝ за нови стимули се срина.

Въпреки това Сунак не се радва на единодушната подкрепа на консерваторите. Той остава с опетнено име в очите на много депутати от торите заради неговата роля в преждевременния завършек на мандата на Джонсън, а сигналите на бившия премиер за завръщане на поста само месеци след като беше свален от него, заплашиха да провалят надеждите на Сунак.

В крайна сметка Джонсън се оттегли от надпреварата. По същия начин Мордаунт се отказа малко преди влиятелният депутат от торите Греъм Брейди да обяви кои кандидати са преминали прага от 100 гласа. Това на практика осигури победата на 42-годишния Сунак, който става първият британски премиер с индийски корени и най-младият министър-председател в страната от над 200 години.

Сега Сунак ще трябва да решава редица важни проблеми на национално ниво, като същевременно трябва да се опита да осигури единство в партия, която премина през месеци на политически катаклизми и продължава да бъде разкъсвана от фундаментални въпроси, включително Brexit и икономиката.

Някои тори дори казват, че партията вече не разполага с мандат да управлява след две смени на премиерския пост, откакто Джонсън спечели изборите през 2019 г. „Вече ще бъде невъзможно да се избегнат общи избори“, пише в Twitter бившият министър на културата Надин Дорис.

Решението на Тръс да се оттегли от поста беше предхождано от седмици на смут, тъй като инвеститорите разпродадоха активите си в Обединеното кралство. Нейният икономически план, включително вземането на заеми за плащане на огромни данъчни облекчения, разтърси пазарите и настрои гласоподавателите още повече срещу торите.

След като уволни своя финансов министър и дългогодишен политически съюзник, Куаси Куартенг, Тръс назначи за негов приемник Джереми Хънт – който подкрепи Сунак в неделя – за да се опита да възстанови спокойствието по политическите етажи.

Хънт се справи със задачата си до известна степен, но също така накара правителството да наложи нов жесток кръг от строги икономии в политически чувствителен момент, докато британците се борят с растящите разходи за живот.

В колона за вестник Telegraph късно в неделя Хънт посочи, че той и Сунак са на една и съща позиция относно това как трябва се справят с проблемите в икономиката.

Хънт трябва да представи плановете си за данъците и разходите на Министерството на финансите на 31 октомври, когато Английската централна банка (АЦБ) ще обяви с какъв темп ще повиши лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 6
bvg
преди 1 година
Каква ирония на съдбата. Индиец за премиер на велокобритания. Току виж утре вместо крал се сдобият с махараджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Браво Риши, не останаха качествени ингилизи на острова! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още