IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън се бори за подкрепа в надпреварата за следващ премиер на Великобритания

Първо гласуване за наследник на Лиз Тръс сред депутатите от Консервативната партия ще се състои в понеделник

12:23 | 23.10.22 г. 1
Борис Джонсън при прощалната му реч на Даунинг стрийт през септември. Снимка: EPA/БГНЕС
Борис Джонсън при прощалната му реч на Даунинг стрийт през септември. Снимка: EPA/БГНЕС

Борис Джонсън се бори да получи достатъчно подкрепа, за да стане следващ премиер на Великобритания в неделя, след като видни фигури от Консервативната партия се обединиха около Риши Сунак, човека, който преди време беше обвинен, че го е предал, пише Ройтерс.

Водещи фигури, които преди време подкрепиха Джонсън, се обявиха в подкрепа на бившия финансов министър Сунак преди първо гласуване на депутатите от Консервативната партия в понеделник.

Стив Бейкър, младши министър в Службата за Северна Ирландия, заяви в неделя, че ще гласува за Сунак, защото страната не може да си позволи завръщането на сапунената опера, която се разигра по-рано тази година преди Джонсън да бъде принуден да подаде оставка след поредица от скандали.

В момента срещу Джонсън тече разследване от Комисията по привилегиите към парламента за установяване дали е излъгал пред Камарата на общините за организирани партита на „Даунинг стрийт“ по време на пандемията от COVID-19. Министри, за които се установи, че са подвели парламента, се очаква да подадат оставка.

„Сега не е времето за стила на Борис. Страхувам се, че заради гласуването в Комисията по привилегиите катастрофата за Борис ще бъде гарантирана“, коментира Бейкър пред Sky News.

Сунак, Джонсън и Пени Мордонт се опитват да съберат подкрепа от сто депутати, за да могат да влязат в надпревара в понеделник за следващия премиер и да заменят Лиз Тръс, която беше принудена да подаде оставка след едва шест седмици на поста.

Джонсън трябваше да се оттегли през юни след напускането на Сунак, което предизвика по-широк бунт и накара министри от правителството му да подадат оставка едновременно.

Според Бейкър сега страната се нуждае от период на стабилност, след като Тръс предизвика сътресения на финансовите пазари, а това означава да не се гласува отново за Джонсън.

„Това, което не можем да направим, е той да стане премиер при обстоятелства, в които е обречен на провал, повличайки цялото правителство със себе си“, изтъкна Бейкър.

Деймиън Грийн, който подкрепя Мордонт, опроверга съобщения, че тя не успява да прескочи прага, като заяви пред Sky News, че Мордонт няма да се оттегли.

Междувременно Сунак потвърди в неделя, че ще се кандидатира за заместник на Лиз Тръс като премиер. 

"Великобритания е велика страна, но сме изправени пред дълбока икономическа криза", написа той в Twitter. "Затова ще се кандидатирам да бъда лидер на Консервативната партия и вашият следващ премиер", допълни Сунак. 

Той беше победен от Тръс в надпреварата за наследник на Борис Джонсън през септември, след като изгуби изборите сред членове на Консервативната партия в страната. 

"Ще има честност, професионализъм и отчетност на всяко ниво на правителството, което ръководя, и ще работя от първия до последния ден да свърша работата", отбеляза Сунак в изявление. 

"Моля ви за възможността да помогна да решим проблемите си", допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
BoJo is back. Да му мислят британците. Ние си имаме нашите диваци. А нашите са пи-добри от техните пи дивотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още