IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 – годината на тримата британски премиери? 

Не е сигурно дали избягването на избори сега може да внесе спокойствие в политическата система

17:34 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: WPA Pool/Getty Images)
Снимка: WPA Pool/Getty Images)

„Oh dear, oh dear“, каза крал Чарлз, когато прие Лиз Тръс на аудиенция миналата седмица. Дали знаеше повече неща от останалите? По това време новият министър-председател все още има своя предишен финансов министър и своя първи министър на вътрешните работи. Никой все още нямаше представа за съдържателния обрат, който щеше да продължи само няколко дни.

Първо заваляха политическите съобщения, след това паднаха членовете на кабинета, а накрая падна и самата Тръс. В четвъртък, само след шест седмици на поста, тя обяви оставката си.

Е, сега британският остров очаква първата си година, в която трима премиери ще управляват „Даунинг стрийт“. Наследникът трябва да бъде избран още следващата седмица. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър призовава за нови избори, което е разбираемо след сътресенията през последните месеци: следващият ръководител на правителството, както и преди него Тръс, също няма да има пряк мандат от избирателите, коментира в свой анализ FAZ. 

Но торите ще се опасяват да тръгнат по този път. Вместо това те ще се аргументират с тежкото положение на страната, която сега се нуждаела от стабилност, а не от избори, не на последно място и заради социологическите проучвания, които през последните седмици им отреждат слабо представяне.

Могат ли торите да предотвратят нови избори?

Това, което се очаква сега, е нещо, което евфемистично се нарича „коронация" в Уестминстър, а не продължителни избори, при които първо парламентарната група пресява кандидатите, а след това двама кандидати трябва да се състезават за гласовете на партийната база в продължение на седмици. Ако парламентарната група се споразумее за кандидат, няма да се провежда нова консултация с народните представители, съобщиха от Уестминстър в четвъртък. Ако в края на изборите на фракцията има двама кандидати, членовете ще могат да вземат решение чрез онлайн гласуване. Във всеки случай победителят ще замине при краля още следващия петък, за да получи мандат за съставяне на ново правителство.

Не е сигурно дали това може да внесе спокойствие в политическата система. Призивът на Стармър за нови избори вероятно ще получи широк отзвук през следващите дни. Правителството на торите изглежда толкова прегоряло, толкова беззъбо и без лидер, че в името на демократичната хигиена е необходима не само смяна на премиерския пост, но и цезурата на пълната смяна на властта.

Още в сряда Стармър се пошегува в Камарата на общините, което, както се оказа ден по-късно се оказа почти пророчески виц. Той спомена за книга, посветена на мандата на министър-председателя, и че се предполага, че тя ще излезе „до Коледа". „Това е датата на издаването на книгата или заглавието?", попита той и предизвика подигравки от страна на своите съпартийци.

Ден по-късно стана ясно, че Тръс не успя да изкара дори до Коледа. Нейният рекорд сега е друг: с 45 дни начело на страната досега тя е министър-председателят с най-кратък мандат в дългата парламентарна история на Великобритания - и дори държи световния рекорд според светкавично изследване на Guardian.

Друго изречение на Стармър от вече историческото „Време за въпроси към министър-председателя" в сряда също е паметно. „Ние сме правителство в очакване, а вие сте опозиция в очакване". Въпросът, изглежда, е само кога ще се случи промяната. Технически погледнато, консервативното правителство може да отложи изборите до началото на 2025 г. Но дали ще издържи на политическия натиск за провеждане на по-ранни избори?

По време на въпросите към министър-председателя нещата не изглеждаха толкова зле за Тръс. Тя стоически отхвърли нападките на опозицията, че трябва да подаде оставка. „Аз съм борец, а не слабак", изкрещя тя на Стармър в сряда. От друга страна, партията му предпочитала да подкрепя радикалните профсъюзи, които подготвят стачки, вместо да се занимава с проблемите на британците - извика тя, като дори получи одобрителни възгласи от собствените си редици. И също така даде гаранции за размера на увеличението на пенсиите, с което увлече в примка и новия си финансов министър Джереми Хънт, който предишния ден беше доста неясен по въпроса.

Последна актуализация: 17:34 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още