IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 – годината на тримата британски премиери? 

Не е сигурно дали избягването на избори сега може да внесе спокойствие в политическата система

17:34 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: WPA Pool/Getty Images)
Снимка: WPA Pool/Getty Images)


Оставка, която ускори срива на Тръс

Кореспондент на BBC заяви, че нейната поява е дала на Тръс политическо пространство за маневриране. Но то се е изчерпало по-бързо, отколкото се очакваше. Скоро след дебата първите медии съобщиха, че министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман ще подаде оставка от поста си. В писмото за оставка, което след това стана публично достояние, се казва много. Като причина за оставката си тя посочва "грешка". Тя е била изпратила вътрешен имейл от личната си пощенска кутия и иска да поеме отговорност за това нарушение на министерския кодекс.

Но истинската причина се криеше във втората, по-дълга част на писмото. Пише, че е загрижена за посоката на развитие на правителството. То е нарушило ключови обещания от предизборната си програма. По-конкретно тя имаше предвид отказа от строги ограничения на законната имиграция и решителното противодействие на незаконната имиграция - основен проблем за избирателите на торите.

Както съобщават британските медии, преди това между Брейвърман, от една страна, и Тръс, както и Хънт, от друга, е имало пререкание, което е описано като „мач с крясъци". Министър-председателят и министърът на финансите са призовали за либерализиране на имиграционните политики, особено по отношение на работната ръка. Според тях това е необходимо, за да се постигнат целите на правителството за икономически растеж. Брейвърман, която само преди няколко седмици беше заявила на партийната конференция, че мечтае да прочете вестникарско заглавие, че първият самолет с нелегални мигранти, които ще бъдат депортирани в Руанда, е излетял от Лондон, не е искала да се съгласи с плановете. И затова е подала оставка.

По този начин Тръс загуби втория си важен министър само за шест дни. Едва в петък тя уволни своя министър на финансите Куаси Куартенг, след като обявеният от него бюджет хвърли пазарите в хаос и паундът рязко се срина. Тръс назначи бившия министър на транспорта Грант Шапс за наследник на Брайвърман. През последните седмици Шапс не бе най-големият поддръжник на правителството. 

Приказки за икономическата политика

Хънт, както и Шапс, беше един от критиците на Тръс по време на предизборната кампания за наследник на Борис Джонсън. И двамата подкрепиха опонента ѝ Риши Сунак, който от самото начало предупреждаваше, че правителството и страната ще изпаднат в хаос, ако Тръс осъществи „приказните" си планове в областта на икономическата политика.

Сега отново имаше размирици, но те щяха да станат още по-жестоки. В сряда вечерта бе насрочено гласуване в Камарата на общините. Ставаше дума за предложение на лейбъристите, което се противопоставя на фракинга във Великобритания. Ръководството на торите обяви гласуването за фактически вот на доверие към Тръс. Това обаче провокира няколко десетки депутати тори, в чиито избирателни райони има опозиция срещу сондажите. Затова в парламента, наречен от политика Джон Брайт през 1865 г. „майката на всички парламенти", се разиграваха доста недостойни сцени.

В коридорите се чуваха викове и ругатни, депутатите се бутаха, а министър-председателят тичаше след лидера на парламентарната си група - така наречения "Chief Whip" - толкова бързо, че изгуби охраната си.

Объркване в Уестминстър

Когато в края на дебата един държавен секретар заяви, че вотът изобщо не е бил вот на доверие, объркването дори не беше достигнало пълния си капацитет. Парламентарният секретар Уенди Мортън (главната отговорничка по партийната дисциплина на торите) съобщи, че вече не е на този пост. Нейният заместник е цитиран да казва: „Адски съм ядосан и вече не ми пука". В продължение на часове не беше ясно дали двамата ще останат на поста си, или не.

В залите, в които се проведе гласуването, депутатите от лейбъристката партия станаха свидетели на нови хаотични сцени. Твърди се, че членове на правителството са крещели на депутати от Консервативната партия и поне в един случай са ги принуждавали да гласуват против волята си. Никога не съм виждал подобно нещо в парламента, каза депутатът от лейбъристите Крис Брайънт. Това не е начинът да се отнасяме един към друг в парламента, смята той. После му се изплъзва безчувственото изречение: „Ние не сме италианският парламент, че някой да ме бута“. 

Първоначално консерваторите омаловажиха случилото се. Министърът на икономиката Джейкъб Рийс-Мог, който според лейбъристите е участвал в действията, заяви, че е имало разногласия, но те не са били толкова сериозни. Един от консерваторите, за когото се твърди, че е бил подтикнат да гласува против волята си, по-късно коментира в Twitter, че е имал „солиден разговор". „Никой не ме притиска“, коментира той.

Тръс с кратка реч за оставката

В речта си за оставката Тръс не спомена за вредите, които е нанесла на другите хора по време на шестте седмици на поста си. Непредпазливите изявления на нейното правителство, които не бяха подкрепени от никаква икономическа експертиза, доведоха до такива сътресения на финансовите пазари, че те се отразиха на частните домакинства в рамките на няколко дни. Лихвените проценти по кредитите за недвижими имоти се повишиха, което доведе до затруднения за много семейства. Но нито дума за това.

„Предвид ситуацията не мога да изпълня обещаното от Консервативната партия", каза лаконично тя. И се е съгласила с председателя на "Комитет 1922" Греъм Брейди, че до края на следващата седмица ще бъде избран наследник, „което ще гарантира, че ще продължим да изпълняваме фискалните си планове и ще запазим икономическата стабилност на страната и националната ни сигурност". Дотогава, каза тя, иска да остане министър-председател.

Последна актуализация: 17:34 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още