IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сунак се доближи до премиерския пост в Лондон след отказа на Джонсън

Бившият финансов министър ще остане в надпреварата срещу председателя на парламента Пени Мордонт

07:24 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Джонсън (вляво) се оттегля, отстъпвайки пред множащата се подкрепа за Сунак (вдясно). Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Джонсън (вляво) се оттегля, отстъпвайки пред множащата се подкрепа за Сунак (вдясно). Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Риши Сунак направи огромна крачка към това да стане следващият министър-председател на Обединеното кралство, след като бившият премиер Борис Джонсън се оттегли от надпреварата след уикенд на колебания и след като получи подкрепата на финансовия министър Джереми Хънт, съобщи Bloomberg

В кратко изявление в Twitter късно в неделя - малко след като Джонсън заяви, че няма да се кандидатира заради опасенията си да не раздели Консервативната партия - Сунак обеща да ръководи с „почтеност, професионализъм и отговорност", ако спечели надпреварата за „Даунинг стрийт" № 10.

Решението на Джонсън, дни след като прекъсна почивката си на Карибите, за да започне политическата си кампания, оставя Сунак сам срещу председателя на парламента Пени Мордонт в надпреварата, която вече е от двама души. Сунак, бивш министър, чиято оставка през юли доведе до окончателното падане на Джонсън, получи публичната подкрепа на няколко ключови министри в неделя, сред които Грант Шапс и - от дясната страна на торите - Суела Брейвърман.

Джонсън така и не обяви официално кандидатурата си за лидерската позиция, но прекара уикенда в опити да убеди консервативните депутати да го подкрепят.  

Медиите на Острова считат Сунак за следващия премиер. Медиите на Острова считат Сунак за следващия премиер.

Според данните на Bloomberg, които отчитат само 23-ма за Мордаунт, Сунак има поне 123 депутати зад гърба си в сравнение с 51 поддръжници на Джонсън. В изявлението си Джонсън заяви, че има подкрепата на поне 102 депутати, което е достатъчно, за да се стигне до гласуване на членовете на партията, които в миналото са заставали на страната на Джонсън.

Сега въпросът е колко от лагера на Джонсън, включително хардлайнерите на Brexit като Джейкъб Рийс-Мог, ще се присъединят към Мордаунт и ще гарантират, че надпреварата ще продължи и след понеделник. Според коефициентите на сайта за политически залози Smarkets е почти сигурно, че Сунак ще стане четвъртият министър-председател на Великобритания за три години.

Но който и да спечели, ще трябва да се опита да постигне единство в партията, която преживя месеци на сътресения и публични борби. Подкрепата за консерваторите е значително по-ниска от тази за лейбъристката опозиция в социологическите проучвания, тъй като жестокото свиване на разходите за живот и нарастващата инфлация помрачават икономическите перспективи.

Паундът продължи да поскъпва след изявлението на Джонсън, че няма да се кандидатира, повишавайки стойността си с 1,0 % до 1,1401 долара в Азия поради очакванията, че евентуалният премиер Сунак ще бъде по-квалифициран в опитите си да оправи финансите на страната.

Сунак ще „обърне страницата на това, което се обърка, ще вземе решения в национален интерес и ще възстанови изключителния потенциал на нашата икономика", заяви Хънт в колонка за Telegraph късно в неделя. 

Решението на министър-председателя Лиз Тръс да се оттегли от поста предизвика надпреварата за поста ѝ след седмици на сътресения, в които инвеститорите се отказваха от британските активи. Нейният икономически план, включващ голямо увеличение на заемите, за да се плати за намаляване на данъците, разтревожи пазарите и обърна настроенията на избирателите още повече срещу торите.

Възможността Джонсън да се върне на поста си, след като го напусна преди по-малко от два месеца, беше поредният обрат в сътресенията в британската политика, последвали гласуването за излизане от Европейския съюз през 2016 г. 

Джонсън, чиято способност да се допитва до широкия електорат помогна на консерваторите да постигнат категорична победа на парламентарните избори през 2019 г., трябваше да се оттегли, след като поредица от скандали разтърси премиерския му пост. Политическата му кариера изглеждаше почти приключила, докато администрацията на Тръс не се разпадна.

След като в петък Мордонт обяви кандидатурата си, а в неделя същото направи и Сунак, натискът върху лагера на Джонсън се засилваше. 

Но след като се опита да сключи сделки поотделно със Сундак и Мордонт, Джонсън осъзна, че дори и да спечели подкрепата на партийните членове, ще му е трудно да ръководи операциите от „Даунинг стрийт“ с раздробена и разбунтувана парламентарна партия, която поставя под въпрос решенията му.  Пени Мордонт. Снимка: Bloomberg LP Пени Мордонт. Снимка: Bloomberg LP

Макар че той остава популярен сред членовете на торите, депутатите са разделени по отношение на наследството му и се притесняват, че връщането му на поста ще възроди всички скандали, които го прокудиха.

„Има доста голяма вероятност да се представя успешно на изборите сред членовете на Консервативната партия – и бих могъл в действителност да се върна на „Даунинг стрийт“ в петък“, заяви Джонсън, но допълни, че „през последните няколко дни за съжаление достигнах до заключението, че това просто не би било правилното решение как да постъпя“. „Не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш обединена партия в парламента“, казва той в изявлението си. 

То обаче не означава отказ от политически амбиции. „Вярвам, че имам още много какво да предложа, но се опасявам, че сега просто не е подходящият момент", завършва той. Джонсън говори за изборите през 2024 г. и нуждата да се избегне предсрочното им свикване, тъй като Консервативната партия, след 12 години на власт, изостава с над 20 пункта от намиращите се в опозиция лейбъристи според повечето проучвания. 

Така засега Сунак е фаворит, но Пени Мордонт ще използва следващите по-малко от 24 часа, за да опита да спечели поддръжниците на Джонсън. Ако това стане - и ако и двамата получат подкрепа от над 100 гласа - изборът ще е в ръцете на членската маса на консерваторите. Ако само един прескочи този праг, той ще е и новият премиер на Великобритания.

На фона на сегашното разпределение на гласовете, рязка промяна изглежда трудна. Засега Сунак разчита на 155 депутати - толкова бяха обявили публично подкрепа за него. Едва 25-ма души са подкрепили Мордонт, а 54 са се обявили в подкрепа на Джонсън и не са се изказали в подкрепа на друг кандидат, твърди BBC.

Обрат обаче не е невъзможен. Остават още почти 130 депутати на торите. Ако в сметките се вземе предвид отказът на Джонсън, то половината консервативни депутати предстои да обявят решението си. Посоченият брой гласове за Сунак предполага, че той или ще спечели без конкуренция (и без членски вот), или при въпросния обрат би се изправил в последното гласуване срещу Мордонт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още