IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Западът трябва да помогне на Украйна да спечели и информационната война

Руската пропаганда остава мощно оръжие, на което трябва да се противодейства, пише за Financial Times Олександър Ткаченко, министър на културата на Украйна

14:17 | 13.10.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За да надделее Украйна над руските нашественици, победата на информационния фронт ще бъде от съществено значение. Събитията в Украйна имаха и ще продължават да оказват влияние върху целия свят, защото всички страни са участници във война, започната от Русия в глобалната информационна сфера, пише за Financial Times Олександър Ткаченко, министър на културата и информационната политика на Украйна.

Руската пропаганда остава ефективно оръжие, особено извън Украйна. Сумата, която Москва харчи за пропаганда, превъзхожда неимоверно разходите на западните страни за противодействието ú. Според руското министерство на финансите от януари до март 2022 г. Русия е отпуснала 17,4 млрд. рубли (296 млн. долара) на държавните медии (от които 11,9 млрд. рубли са изразходвани само през март).

Украйна разполага с ограничени ресурси за противодействие на руската дезинформация и пропаганда. Недостигът на средства ограничи това, което бяхме в състояние да направим, въпреки че телевизионният проект „Свобода“ имаше забележителен успех в представянето на истинската ситуация в Украйна на рускоезичната публика.

В Европа Русия използва телевизия и социални медии, за да популяризира наратива, че санкциите са вредни за страните, които са ги наложили, и хвърля вината за отприщването на агресията си срещу Украйна върху САЩ.

Руската война срещу Украйна продължава вече седем месеца и с течение на времето общественото мнение в ЕС донякъде се променя. С наближаването на зимата, докато цените на енергията растат, целта на руските информационни атаки е ясна: да принудят Украйна да приеме мир при неизгодни условия чрез посяване на социална и политическа нестабилност в цяла Европа. Но това няма да проработи, ако се съсредоточим върху изграждането на наша собствена взаимна антипропагандна стратегия.

На първо място трябва да пресечем източниците на руска пропаганда, казва Ткаченко. Държавите членки на ЕС блокираха излъчването на каналите RT, Rossiya 24, TV Center International, RTR-Planeta и Sputnik, но някои от тях продължават да упражняват влияние чрез цифрови платформи.

Работим, за да гарантираме, че следващият пакет от санкции включва забрана за излъчване на пропагандния Първи канал, НТВ и други, които все още работят на европейски сателитни платформи, посочва още министърът. Тези руски пропагандни канали са много активни в Латинска Америка, Азия и Африка, където хората рядко чуват истината за руската атака срещу Украйна.

Руската пропаганда днес работи особено ефективно в тези части на света, които представляват особен интерес за Москва. В резултат на това няма разбиране за реалната ситуация на място или за реалността на руската военна агресия.

За нас е изключително важно да обърнем внимание и да започнем да противодействаме на руската пропаганда в териториите, които в момента са най-уязвими за изопачените тези на Москва.

За тази цел ние предлагаме нова форма на партньорство, която наричаме Информационен Рамщайн (по името на щаба в Германия на Съюзническото въздушно командване на НАТО), казва Ткаченко. Целта на подобно сдружение би била да промени настоящите стратегически подходи за противодействие на руската дезинформация и да подкрепи независимите украински медии. Тези две писти винаги вървят заедно - нашите вътрешни медии са нашият информационен фронт; каним всички страни от цивилизования свят да се присъединят.

Спешно трябва да се свика среща на съюзническите страни с цел определяне на основните цели на съюзническата информационна стратегия, създаване на антируски пропагандни проекти и договаряне основата на бъдещата комуникация между всички участници. Трябва да се създаде и специален финансов фонд, който да координира съвместните усилия за противодействие на кремълската дезинформация.

Информационният Рамщайн трябва да бъде платформа за обсъждане на новите информационни предизвикателства, породени от начина, по който Русия води войната си срещу Украйна, и за стартиране на единен съюзнически фронт за справяне с тях, посочва министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
излъчването на живо: Откраднато риалити, Дереалитизация, Големият ***, Последният бурят.;D Каква информационна война- това си е жив Биг брадър, при това- безплатен;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Как се движат, как си говорят и дори как се обличат и събличат в семейството на боеца.Съдейки по възкръсването на устройството, близките на крадеца не са променяли настройките му за собствени нужди, а са го включили и са сложили камерата в дома си на видно място просто като трофей, без да си дават сметка, че са на показ.Публикуваните видео кадри в инстаграм профила на Гордиенко предизвикаха вълна от шеги по адрес на окупатора, а блогърът е организирал конкурс за име, под което да върви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Бурятският войник бил изпратен в Украйна и по времето, когато Лиман беше под руска окупация, откраднал от местен жител камерата за наблюдение, монтирана на улицата пред дома му. Собственикът на камерата, който е приятел на блогъра Гордиенко, вече я бил отписал, когато внезапно на 11 октомври устройството се появило онлайн.Обективът на камерата предавала на живо от жилище в Бурятия, а собственикът й виждал всичко, което се случва пред обектива и на хиляди километра от Лиман. ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Хахахаха- с такива ''воини'' не ви трябва Биг Брадър;D Бурятия пикчърс: Руски войник открадна охранителна камера от Украйна, а сега целият свят гледа дома му офнюз-...Руски войник от частите на Кремъл, които воюват в Украйна се превърна в смешна сензация, след като открадна камера за наблюдение в Лиман в Донецка област и я изпрати на близките си в родната Бурятия. Сега, незнайно точно как, камерата се е появила онлайн и излъчва за цяла Украйна и света ежедневието в дома на окупатора.;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... И информационната , и на терен , и газовата , и във форума ... всичката война ще я спечелим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
Наш'та пропаганда е по-добрата ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Zlato ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 4. Чужденците, които пребивават в Република България, СА ДЛЪЖНИ да спазват законите и установения правов ред, да са лоялни към българската държава и ДА НЕ УРОНВАТ ПРЕСТИЖА И ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Zlato И всяка друга война ще спечелим.Щом не слагате себе си в числото на ЕС гражданите, значи не сте гражданин на държава- член на ЕС, т.е. нямате българско гражданство;0 Ми така си и кажете, какво го увъртате- нека се знае кой кой е;0 Време е и за български списък на ''чуждестранните агенти в България''- за да се знае, че има чужди граждани у нас, които лобират за държавите си, но в нарушение на чл.4 от ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, а именно-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Няма да се притеснявате. Информационната ще я спечелите. ..... "Киев: Западът трябва да помогне на Украйна да спечели и информационната война"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
baybay11
преди 1 година
Внушават се и откровени лъжи за основните принципи, върху които са изградени гражданското, търговското и облигационното право, а като бг. адвокат аз не мога да отмина това с мълчание. И българската, и руската, и украинската правни системи са част от романогерманската система- т.е. континенталното право, и за 3те вида важат едни и същи правни принципи и правни теории и трактовки на основните правни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още