IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц отхвърля сравнението с Lehman: „Живеем в съвсем различно време“ 

ЕС трябва да продължи да развива вътрешния пазар и най-накрая да осъществи съюза на банковия и капиталовия пазар, казва германският канцлер 

08:25 | 17.03.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Фалитът на Silicon Valley Bank и сътресенията около швейцарската финансова институция Credit Suisse предизвикаха резки колебания на курсовете на акции на международните финансови пазари през последните дни. Въпреки това канцлерът на Германия Олаф Шолц (SPD) не се опасява от нова финансова криза: „Не виждам опасност", казва той в интервю за Handelsblatt. „Паричната система вече не е толкова крехка, колкото беше преди финансовата криза".

Сравненията с кризата при фалита на Lehman през 2008 г. са неуместни: "Живеем в съвсем различно време", казва Шолц.

Законодателите и банковите надзорници са си взели поука от фалита на американската инвестиционна банка Lehman, който накара банките по целия свят да изпитат криза. Днес регулацията на банките е по-строга, отколкото преди финансовата криза. Освен това отговорните лица в САЩ, Великобритания и Швейцария вече са „действали бързо и решително".

Олаф Шолц
Олаф Шолц. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Олаф Шолц от 2021 г. насам е деветият канцлер на Федералната република. Той се присъединява към Jusos (младежката организация на германските социалдемократи) още като ученик в гимназията. През 2001 г. става сенатор по вътрешните работи на Хамбург, генерален секретар е на SPD по време на Програма 2010 и федерален министър на труда от 2007 до 2009 г. През 2011 г. Шолц става кмет на Хамбург, а през 2018 г. се връща в Берлин като федерален министър на финансите. Въпреки поражението на втория тур на изборите за председател на SPD, той става кандидат за канцлер през 2020 г. На изборите през 2021 г. партията става най-силната и формира коалиция със Зелените и Свободната демократична партия.

Роденият през 1958 г. Шолц е юрист и е работил като адвокат по трудово право. Роден в Оснабрюк и израснал в Хамбург, Шолц сега живее в Потсдам. Той е женен за Брита Ернст (SPD), министър на образованието на Бранденбург. Шолц обича да тича и да гребе и чете много, напоследък „Кървава книга" на Ким дьо л'Хоризон.
 

Затова спестителите не трябвало да се притесняват. „Депозитите са в безопасност. Не само заради по-високата устойчивост на банковата система и по-строгите регулации, но и заради икономическата ни сила", заяви Шолц.

Канцлерът отхвърли призивите за по-високи дългове и облекчаване на дълговата спирачка преди срещата на коалиционните лидери в края на март. „Предизвикателството сега е да се съставят бюджети, които да се управляват, без да се използва правилото за освобождаване от конституцията", казва Шолц и вижда потенциал за икономии „на много места" в бюджета.

Запитан за бъдещото индустриално развитие на Германия, Шолц споменава за огромните инвестиции в трансформацията на индустрията. „Thyssen-Krupp Steel, например, инвестира милиарди в нов завод. Изправени сме пред огромно развитие… 

Заводите за полупроводници в Германия ще бъдат втори пример, а новите заводи за батерии - трети. Автомобилната индустрия също инвестира много милиарди сега. Германия просто отново става по-привлекателна за частните инвеститори. На Световния икономически форум в Давос преди няколко седмици казах на международния бизнес елит: Погледнете към Германия, там се случват много неща“, каза още Шолц. 

По думите му стремежът на федералната република да стане напълно климатично неутрална до 22 години, може да предизвика истински бум. „Възможно е да ни очаква голяма фаза на растеж и инвестиции, каквато я познаваме от 50-те и 60-те години на ХХ век. Бундестагът ще инициира необходимото законодателство; важно е дружествата да разпознаят възможностите за растеж“, пояснява канцлерът. 

За него семейните предприятия са идеален пример за това как това възстановяване ще бъде успешно и дава за пример средните по големина топлофикационни дружества, които инвестират в производството на термопомпи например. „Там компаниите с дългогодишни традиции залагат на модерно бъдеще. Това показва голяма предприемаческа смелост“, казва още Шолц. 

По думите му Германия е извлякла огромна полза от глобализацията, а самият Шолц съм против отделянето (на света на блокове, б. ред.). Като урок от руската агресивна война срещу Украйна и нейните последици за политиката и икономиката на всички е трябвало да стане ясно, че не е разумно да се съсредоточава само върху една или две държави. Светът така или иначе се променя и в бъдеще ще бъде многополюсен, пояснява още канцлерът. И пледира за още по-тясна европейска интеграция. 

„Европа е в тясно сътрудничество в подкрепата си за Украйна. И да, ЕС трябва да се развива, също и институционално. До средата на този век в света вероятно ще има десет милиарда души, така че относителната тежест на ЕС с неговите 400 милиона граждани ще намалее. В същото време искаме да останем лидери в технологично и икономическо отношение. За да успеем, трябва да продължим да развиваме вътрешния пазар и най-накрая да осъществим съюза на банковия и капиталовия пазар“, казва канцлерът. 

И обяви, че като убеден трансатлантик със сигурност няма да постави под въпрос сътрудничеството със САЩ, но пояснява, че диверсификацията е на дневен ред. 

„Нуждаем се от инвестиции във всички региони на света и от търговска политика, която да гарантира, че суровините, които страни като Аржентина, Бразилия, Чили, Конго, Индия, Индонезия или Южна Африка добиват, могат да бъдат преработвани и на местно ниво. Това е полезно за околната среда и за перспективите за растеж на тези страни. Някои от нещата, които днес внасяме от Китай, никога не са били добивани на китайска земя, а само преработвани там“. Според Шолц слоганът за отношенията с Китай може да звучи така: „повече устойчивост чрез диверсификация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
eva li ga
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
"съюза на банковия и капиталовия пазар" Тази тиква е очень оочень зельоная трава еде ли се пасе ли се *** ли га.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: zelka007, така е другарю зелков, светлото бъдеще е все по-близко и на цена по-ниско! ЕС като се диверсифицира от всичките си зависимости, ще и остане само независимостта от САШ и евроатлантическото развитие. И както говори чичо Шолц - "относителната тежест на ЕС ще намалее. " Ще бъдем една красива зелена райска градина в покрайнините на Азия, a в Париж все още ше разчистват бoклyка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
хаха ... друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , въпросното съоръжение на Thyssen-Krupp Steel , за което говори Шолц , е на стойност почти 2млрд евра и е топилна за СО2 неутрална стомана , която използва водород за редукцията , а не въглища . Ще произвеждат около 2,5млн тона въглеродно неутрална стомана на година . Са празните ви лeйки почват ли да фащат лекинко общата идея за огромните водородни електролизери и фотоволтаични паркове ?! Без петрол , без природен газ , без въглища , без рассийка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още