IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP Enterprise плаща 8,5 млн. долара за уреждане на спор за по-ниско заплащане на жените

1735 жени, работили за компанията в Калифорния от 2015 г. насам, ще получат между 500 и 17 хил. долара

11:25 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания за информационни технологии Hewlett Packard Enterprise Co. се съгласи да плати 8,5 млн. долара за уреждане на съдебен спор, в който се твърди, че плаща на своите служители жени по-малко отколкото на колегите им мъже, съобщи Bloomberg. 

Средствата за уреждане на спора, след като се приспаднат адвокатските хонорари и разноските, ще отидат при 1735 жени, които са работили в офисите на компанията в Калифорния от 2015 г. насам, посочват адвокатите на жените в документи до щатския съд в Сан Хосе. 

Сумата, която всяка жена ще получи, варира от 500 до 17 хил. долара, в зависимост от това колко по-малко от колегите си мъже е получавала всяка от тях. 

Говорител на HPE е отказал да коментира. 

През четирите години, през които се води делото, компанията отрича да е плащала по-ниски заплати на служителките си.

Страните по делото започнаха преговори за споразумение миналия януари, след като жалбата на HPE за прекратяване на делото бе отхвърлена. 

Адвокатите на жените описаха споразумението като „отлично“ и казаха, че обезщетението представлява възстановяване на 62% от сумата, която жените не са получили поради разликите в заплащането. 

„Освен това, споразумението хвърля светлина върху неравенството в заплащането между мъжете и жените, като предизвиква технологичните компании да преразгледат своите политики за заплащане и да въведат защита на равнопоставеното заплащане“, пишат те. 

Адвокатите трябва да получат до една трета от общото споразумение, или 2,8 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още