IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify се разделя с част от подкастите си и съкращава кадри

В следващите месеци 11 оригинални предавания ще напуснат платформата

10:22 | 07.10.22 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Spotify изтегля 11 оригинални подкаста от платформата си, което ще засегне студиата Parcast и Gimlet, като включва съкращения на под 5% от служителите на бизнеса ѝ с подкасти, твърди източник на TechCrunch, запознат с въпроса.  Освен това Spotify ще пренасочи част от служителите към други подкасти, е научила медията.

Стрийминг гигантът обаче не желае да коментира публично промените в работната си сила.

През следващите няколко месеца подкастите, които ще напуснат платформата, включват „How to Save a Planet”, “Crime Show” и “Every Little Thing” на Gimlet, както и “Medical Murders”, “Female Criminals”, “Crimes of Passion”, “Dictator”, “Mythology”, “Haunted Places” и “Urban Legends” на Parcast.

През второто тримесечие на 2023 г. Spotify ще се сбогува и с „Horoscope Today”.

Във вътрешен за компанията документ главният директор по съдържанието Даун Остроф и Джули Макнамара, ръководител на американското студио и видео съдържанието, пишат, че Никол Биймстърбоър ще бъде новият управляващ директор на Gimlet, споделя източникът, запознат с въпроса. Лиляна Ким пък ще е новият управляващ директор на Parcast.

Това е първият път, в който Spotify премахва група от подкасти. Ходът вероятно цели да засили нейното оригинално ексклузивно съдържание, което включва хитови предавания като „Batman Unburied”, “Call Her Daddy” и наскоро пуснатата продукция на Ким Кардашиян „The System: The Case of Kevin Keith”.

Подобно на прекратяванията на договорите в телевизионната индустрия, Spotify се разделя с част от съдържанието и хората. Това може да отвори възможност за нови оригинални и ексклузивни заглавия, които компанията възнамерява да обяви в следващите седмици или месеци по данни на TechCrunch.

Като цяло музикалната стрийминг платформа има над 500 оригинални и ексклузивни подкаста в своите четири вътрешни студиа – Spotify Studios, The Ringer, Parcast и Gimlet.

Ходът няма да засегне Spotify Studios и The Ringer.

Миналия месец Spotify пусна над 300 хил. аудиокниги – нова функция, която поставя компанията в директна конкуренция с големи услуги за аудиокниги като Audible, Audiobooks, Google и Nook, както и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още