IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече официално може да издава стартъп визи

В Държавен вестник са публикувани законовите промени, въвеждащи законовата регламентация за това 

09:16 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

България се присъединява към почти половината държави от Европейския съюз, които могат да издават т. нар. стартъп визи, след като приетият в края на февруари Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство бе публикуван в последния брой на Държавен вестник

С преходните и заключителните разпоредби на текста се въвеждат изменения и допълнения на Закона за чужденците в Република България, едно от които е създаването за пръв път на законова регламентация на т.нар. Стартъп виза (Startup Visa) – основание за пребиваване в страната на чуждестранни предприемачи, с цел развитие на високотехнологичен и/или иновативен проект.

Благодарение на новото законодателство чужденци, граждани на трети страни, които искат да развиват високотехнологичен и/или иновативен проект в България, ще имат възможност за бърз достъп до продължително пребиваване в страната. За целта те ще могат да кандидатстват за издаване на сертификат от Министерството на икономиката за такъв тип проект (наречен Стартъп виза). След снабдяването с виза за дългосрочно пребиваване тип D заявителите следва да са станали съдружници или акционери, притежаващи повече от 50% участие в българско търговско дружество, чийто предмет на дейност е заявеният при издаването на сертификата.

Стартъп визата не е обвързана с изисквания за минимално финансово вложение – рaзмepът нa ĸaпитaла на дpyжecтвo, пpeз ĸoeтo щe ce ocъщecтвявa cтapтъп пpoeĸтът, ще бъдe бeз знaчeниe. Няма необходимост и от разкриване на определен брой работни места за български граждани. По този начин значително се улеснява възмoжнocтта нa пpeдпpиeмaчи oт cтpaни извън EС дa cтapтиpaт бизнec в Бългapия.

Такъв тип виза под различни форми вече има в половината държави членки на Европейския съюз (ЕС), поясняват в бюлетин от адвокатска кантора „Добрев и Люцканов“. 

Според Българската стартъп Асоциация BESCO – един от основните инициатори на проекта, чрез него на страната ни се осигурява достъп до капитал – компаниите ще се развиват тук, в полза на българската икономика, ще плащат данъци тук, ще привличат чуждестранни инвестиции, ще ускорят растежа на икономиката. Освен това те ще доведат готови специалисти от чужбина и ще отворят и нови работни места за българи. Не на последно място – новопривлечените фирми ще привнесат ново know how, нови технологии и практики и ще обогатят бизнес екосистемата на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още