IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom разчита на ранно одобрение от ЕС на сделката с VMware

Според запознати ЕК няма да започне втора фаза на разследването на сделката

12:02 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американският производител на чипове Broadcom ще поиска предсрочно антитръстово одобрение от Европейския съюз за предложеното от него закупуване на компанията за облачни изчисления VMware на стойност 61 млрд. долара, като се позовава на конкуренцията на Amazon, Microsoft и Google, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознати.

Обявена през май, сделката е втората по големина в световен мащаб досега през тази година и бележи опита на Broadcom да диверсифицира бизнеса си в областта на корпоративния софтуер.

Сделките в областта на технологиите са обект на интензивен контрол от страна на регулаторните органи по целия свят, които са загрижени за концентрацията на власт в няколко играчи и за възможността по-големи компании да придобиват стартиращи предприятия само за да ги закрият.

„Тази (сделка) създава по-голяма конкуренция на пазара на облачни услуги, където сега има много големи играчи. Изобщо не е необходимо да се преминава към втора фаза", казва един от хората, имайки предвид продължаващото четири месеца второ разследване на Европейската комисия. 

„За да премине ЕК към втората фаза, трябва да има реален проблем с конкуренцията - хоризонтален, вертикален, риск от затваряне на пазара - и мисля, че можем да покажем, че тези рискове не съществуват в този случай", казва източникът.

Broadcom ще трябва сега да поиска официално одобрение от ЕС за сделката.

„Продължаваме да постигаме напредък в подаването на различни регулаторни документи по целия свят, като тази дейност напредва според очакванията", заявиха от компанията.

В прегледа си на придобиването на компанията за съхранение на данни EMC Corp от Dell за 67 млрд. долара през 2016 г., ЕК заяви, че VMware на EMC има силна позиция, но не и възможност, нито стимул да отстрани конкурентите.

„През последните пет години това, което наблюдаваме, е експоненциално нарастване на конкурентния натиск върху VMWare от страна на тези конкуренти, които ЕК не е взела предвид", казва друг източник, визирайки Amazon, Microsoft и Google - трите най-големи доставчици на облачни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още