IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската заплаха срещу сателитите повдига въпроси от неизследвана зона на правото

Обстрел над американски сателити ще предизвика отговор от страна на САЩ

22:54 | 28.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руската заплаха срещу сателитите повдига въпроси от неизследвана зона на международното право, включително и за безопасността на обекти в орбита, пише Ройтерс.

"Квазигражданската инфраструктура може да бъде затонна цел на ответен удар", коментира зам.-министърът на външните работи Константин Воронцов пред ООН. Според него търговски и граждански сателити се използват от Украйна и това "много опасна тенденция".

Досега обаче нито една държава по света не си е позволявала обстрел над сателити на своя вражеска държава. Подобно действие може бързо да доведе до ескалация на напрежението между Русия и САЩ. Заплахата на Москва е нещо, което досега не сме виждали, смята Мишел Хейнлън от Училището по космическо право  към Университета в Мисисипи.

Според нея обстрел над американски сателити от страна на руските военни ще е военно нападение, на което Вашингтон ще трябва да отговори. Говорител на Белия дом потвърти тази теза, но не уточни какъв точно ще бъде отговрът.

В момента украинските военни разчитат основно на интернета, осигурен от мрежата от сателитите на Илон Мъск - Starlink, която се намира в ниска орбита. Фирми като Maxar също често предоставя сателитни снимки от Украйна от свои сателити. Много от ккомуникационните канали в Украйна зависят от мрежата на американската Iridium

Мъск не коментира заплахата, отбелязва Ройтерс. Милиардерът посочи преди време, че не може да поддържа до безкрай безплатната услуга за Украйна. Само няколко дни по-късно обаче той промени своята позиция по темата.

Т.нар. Договор за Космоса, подписан от САЩ, СССР и Великобритания през 1967 година, забранява разполагането на средства за масово унищожение в Космоса. Въпрос на тълкуване е дали обстрел над сателити може да бъде смятано за нарушение на този договор. СССР, чиито приемник е Русия, е страна и конвенция от 1972 година, която постановява, че всяка страна дължи обезщетения за причинени щети от своите сателити.

Досега ракети са използвани, за бъдат разбивани обекти, които могат да застрашат Земята или инфраструктурата в Космоса, включително и мрежата на GPS, на която разчитат не само граждани, но и много държави по света. Антисателитни ракети имат САЩ, Индия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 карабъля си беше потопен от украинците... незнам защо още ги подценяваш при всичките доказателства за руската некадърност в армията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС няма да водим... нямате топки, а и шайката на късия знае какво ще му се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Хамериканците на няколко пъти проектираха възможности в Украйна драги . Ще ти спомена само два момента : потопяването на карабъл Масква и бомбардирането на военното летище в Крим , дето унищожиха пак една от гордостите на Нечестивият занулен дететубиец - Т95 . Нали не мислиш , че и двете цели са постигнати с митичната ракета "Нептун" на украинците ?! Основната цел е принизяването на мераците на рассия да бъде международен фактор , бензиноколонка с ирански ракети !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Импeраторът - менте - айде да видим нямат ли.... какво ще направят САЩ в отговор? Ами абсолютно нищо, само ще се зъбят от ъгълът.... Щом тия сателити се използват за военни цели срещу Русия, значи са съвсем законна цел за руските военно-космически войски !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Крепостните селяни нямат топки да ударят американски сателит. Това не е да стреляш по цивилни, да им крадеш имуществото и да ги погребваш в масови гробове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
andy
преди 1 година
На война като на война! Щом използват Starlink за шпиониране, кой може да спре Русия да ги атакува?! За това ползават лазери, а не ракети. Пускаш лазера и получаваш "Starlink well done" :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още