IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин настоява за преговори, Байдън отхвърли среща с него

Германия смята, че всички тръби на "Северен поток 2" са повредени при саботажа през септември

07:09 | 28.10.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Путин по време на участие в дискусионен форум. Снимка:  EPA/MEKHAIL METZEL
Путин по време на участие в дискусионен форум. Снимка: EPA/MEKHAIL METZEL

Руският президент настоява САЩ да поканят Киев на масата за преговори. Президентът на САЩ Джо Байдън отказва да се срещне с Владимир Путин. Официално се твърди, че мобилизацията в Русия е приключила, но украинският генерален щаб съобщава, че тя продължава. Германското правителство предполага, че и четирите тръби на „Северен поток" са повредени. 246-ият ден от войната накратко.

Путин повтаря обвинението за „мръсна бомба“ 

В поредна своя безсмислена реч руският президент Владимир Путин повтори обвиненията си срещу Украйна, че е създала „мръсна бомба" - т.е. бомба с ядрен материал. Той също така знаел къде приблизително се случва това, каза Путин по време на участие в дискусионен форум. Позовавайки се на министъра на отбраната Сергей Шойгу, той добави: „Дадох указания на Шойгу да се обади на всички колеги". Русия подкрепя бързото изпращане на мисия от наблюдатели на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Украйна, заяви Путин. Ръководителят на Кремъл обвини Киев, че се опитва да „прикрие следите от създаването на "мръсна бомба". Украйна също покани експерти на МААЕ да се убедят в неоснователността на руските обвинения. Западът и Украйна наричат обвиненията „фалшиви“.

Лидерът на Кремъл: Готов съм за преговори за прекратяване на конфликта

Путин каза още, че е готов за преговори за прекратяване на конфликта в Украйна. Той обаче заяви, че Украйна не иска да седне на масата за преговори. „Не става дума за нас, ние сме готови за преговори. Но ръководството в Киев реши да не продължава преговорите с Русия", каза Путин. И все пак проблемът би бил лесен за решаване. САЩ трябвало само да дадат знак на Украйна да промени позицията си и да реши проблема по мирен път. В същото време Путин заяви, че не Русия е отговорна за кризата в Европа, а държавните и правителствените ръководители на европейските страни. Русия не била враг на Европа и никога не е имала злонамерени намерения спрямо нея, казва той. 

Байдън не иска да се срещне с руския президент

В края на септември лидерът на Кремъл анексира четири украински региона и отново предложи преговори по време на реч в Кремъл. Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли с указ преговорите с Путин. Белият дом отхвърли евентуална двустранна среща между президента на САЩ Джо Байдън и руския лидер по време на срещата на върха на Г-20 в Бали. „Той (б. ред. Байдън) няма намерение да седне на масата с Владимир Путин", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Вашингтон предупреждава Москва да не обстрелва спътници
В същото време Кърби предупреди Москва да не сваля американски сателити. ЮИскам само да кажа, че на всяка атака срещу американската инфраструктура ще има отговор, който ще бъде пропорционален на заплахата за нашата инфраструктура“. Преди това Русия заплаши да атакува американски търговски сателити, ако продължат да се използват за предаване на данни на Киев по време на войната в Украйна.

В четвъртък вечерта Константин Воронцов, представител на руското външно министерство в ООН, е заявил според ТАСС, че е опасна тенденцията САЩ да използват граждански сателити за военни конфликти. „По този начин квазигражданската инфраструктура може да се превърне в легитимна цел на контраатака", е цитиран да казва Воронцов.

Думата приема закон за разполагане на престъпници на първа линия

Долната камара на руския парламент прие законопроект, който разрешава мобилизирането на бивши затворници, осъдени за тежки престъпления, за военно разполагане в Украйна. Новият регламент се отнася за затворници, които са излежали по-малко от осем години за тежки престъпления, и за такива, които са излежали по-малко от десет години за особено тежки престъпления. Привличането на такива бивши затворници не беше предвидено в указа за мобилизация за мисията в Украйна, подписан от президента Владимир Путин през септември.

Според приетите сега от Думата разпоредби обаче и в бъдеще затворници, осъдени за педофилия, вземане на заложници, нападение, контрабанда на радиоактивни материали, шпионаж или държавна измяна, не могат да бъдат мобилизирани. 

Киев: Руската военна мобилизация продължава

Според заместник-началника на генералния щаб на Украйна Олексий Хромов мобилизацията в Русия продължава въпреки изявленията на Кремъл за обратното. „Спрени са само публичните дейности, свързани с наборната служба, докато процесът на връчване на призовки на мъжете у дома или на работа продължава", каза Хромов. „Основното разгръщане на мобилизираните в зоната на бойните действия се очаква след около 1,5 до 2 седмици."

Основната мрежа за електроснабдяване в Украйна е повредена

Според украински официални лица снощните руски въздушни удари очевидно са нанесли още щети на критичната инфраструктура на страната. Повредени са съоръжения на основната мрежа на украинската енергийна система в централните райони. Възможни са допълнителни ограничения в електроснабдяването, съобщи в Telegram операторът на мрежата „Укренерго“.

След руските атаки електрозахранването в центъра на страната беше допълнително ограничено. Това се наложи, за да се предотврати пълното спиране на тока в района, обясни заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко в онлайн мрежите. Според него ограниченията засягат областите Чернигов, Черкаси, Житомир, както и столицата Киев и околностите ѝ. През последните три седмици руските атаки в Украйна бяха насочени към електроцентрали и енергийни мрежи. Киев обвинява Москва, че иска да провокира хуманитарна катастрофа и ново движение на бежанци към Западна Европа през студения сезон.

Германия смята, че всички тръби на „Северен поток" са повредени

Противно на оценката на Русия германското правителство не смята, че някоя от двете тръби на газопровода „Северен поток 2" все още е непокътната след експлозиите през септември. „Много е вероятно актът на саботаж със силни експлозии да е оказал отрицателно въздействие върху двете тръби на тръбопровода и поради това в момента вече не е налице основната техническа наличност", се казва в отговор на германското правителство на парламентарен въпрос на заместник-председателя на парламентарната група на AfD Лайф-Ерик Холм. Освен това газопроводът „Северен поток 2" не е получил необходимите сертификати за експлоатация и все още няма да може да бъде пуснат в експлоатация. Струва ми се така, „сякаш хората на светофарите се надяват, че въпросът с доставките на газ по "Северен поток" ще се реши от само себе си с атаките", коментира Холм, член на AfD.

„Силни санкции": Шолц разговаря със Сунак по телефона

Новият британски министър-председател Риши Сунак и канцлерът на Германия Олаф Шолц са единодушни, че е необходимо да продължат да подкрепят Украйна в борбата срещу Русия. Това съобщиха от кабинета на министър-председателя след телефонен разговор между двамата правителствени ръководители. Двамата са се договорили, че натискът върху руския президент Владимир Путин трябва да се поддържа чрез „силни" санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ние лично не бързаме за никъде. А на вас нивото ви е депресиращо ниско, направо обидно! Коментарите ти напомнят графити, мазани с пръст по стената на войнишка тоалетна. Малко ме е гнус да ги чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 нали... след 3тия ден,спрехте да бържата, а вече бързате наобратно към границата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Аз не бързам за никъде, пиле. Останах с впечатлението, че ти подпираш сроковете за *** на Русия - май от години с прогнозиране на тази тема се занимаваш - ти и още няколко като теб. Докато копаете гроб на Русия, Европа утече, ама ти там не гледаш. Не ти и трябва де. Излишни дертове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 За Херсон недей бърза. Няма нужда от бързо освобождаване - украинците не си дават зор и методично намаляват броя могилизирани. Путин също е ОК, понеже това да затворници и малцинства, които по принцип издържа, а сега пари за тях няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: Zlato Ами Златко, не само ЕС, но и САЩ крепяха най-корумпираната страна в света мРаZия, но приключват помощите и да стават провинция на Китай. Който разбрал, разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
https://***.pircenter.org/media/content/files/12/13943175580.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ? Договори ? Кои от 1994-та ? Барем го прочети :) Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: Среща с Путин няма смисъл. Когато изтегли оркчетата от Украйна и започне да плаща сметката тогава може да поговорят и евентуално да му простят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Защо пък да не изпълни Русия споразумението от 1994-та година :)Ето го и него - https://***.pircenter.org/media/content/files/12/13943175580.pdfПрочети си го сам :) А пък ако не иска да го изпълни нека да върне ядрените ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 16
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoИ затова Путин е виновен, че ЕС му наложи санкции. Европейците ще горят ***, защото се самосанкцинираха в опита си да крепят една от най-корумпираните държави в света :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още