IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима висши мениджъри напускат VMware

Това се случва преди финализирането на сделката с Broadcom

10:30 | 13.12.22 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Трима висши мениджъри напускат VMware, компанията за корпоративен софтуер, която Broadcom иска да придобие за 61 млрд. долара, разкри лидерът на компанията в бележка до служителите, цитирана от Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на VMware Рагу Рагурам е казал, че старши вицепрезидентът за облачната инфраструктура Марк Ломайер, вицепрезидентът на приложенията и управленския бизнес Аджей Пател, както и вицепрезидентът по сигурността Том Гилис се оттеглят от компанията, допълва WSJ, която е успяла да разгледа бележката.

През май Broadcom заяви, че планира да придобие VMware като част от по-широките усилия на компанията за чипове в сферата на софтуера. VMware почти ще утрои размера на софтуерното подразделение на Broadcom и ще отговаря за близо 49% от приходите на компанията. Сделката очаква регулаторно одобрение.

„Както се случва по време на подобни преходи, част от директорите решават да продължат в друга посока“, гласи вътрешната бележка. „И тримата държаха лидерски позиции от няколко години и имаха толкова силно влияние върху бизнеса“.

Говорителка на VMware е потвърдила рокадите и посочва, че компанията е избрала хора, които да ги заменят.

Федералната търговска комисия в САЩ търси информация за компаниите във връзка със сливането им, сочат по-ранни документи до регулаторите.  

Broadcom очаква периодът на разглеждане на споразумението да бъде удължен на много места по света, обяви главният изпълнителен директор Хок Тан пред анализатори миналата седмица. Сделката вече получи зелена светлина в Бразилия, Канада и Южна Африка. Тан твърди, че все още очаква придобиването да бъде финализирано през фискалната 2023 г. на компанията, която продължава до следващия октомври.

Broadcom, която има богата история с придобивания, не за първи път среща такива подробни проверки на сделките си, влючително от гледна точка на националната сигурност. Компанията, която беше базирана в Сингапур, преди да се прехвърли в САЩ през 2018 г., по-рано се опита да придобие производителя на мобилни чипове Qualcomm за 117 млрд. долара, но усилията ѝ бяха спрени от предходния американски президент Доналд Тръмп заради опасения, свързани с технологичната надпревара с Китай.

VMware сигнализира, че не се очаква напусканията да се отразят на дейността ѝ. Бележката посочва още силния мениджмънт на технологичния гигант, който е готов да заеме позициите, както и да увеличи усилията за преориентиране на бизнеса. VMware се „подготвя за следващата фаза на растеж и еволюция като подраздреление на Broadcom през 2023 г.“, пише Рагурам.

Цената на акциите на Broadcom нарасна с 1,80% по време на търговията в понеделник, а тази на VMware – с около 1%.

Регулаторите във Вашингтон заеха по-твърда позиция по отношение на технологичните сливания. Миналата седмица Федералната търговска комисия се зае по-сериозно с планираното придобиване на разработчика на игри Activision Blizzard от Microsoft. През февруари производителят на чипове Nvidia пък се отказа от сделката си за британската компания за дизайн на чипове Arm заради регулаторни притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още