IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok залага на подхода на Huawei в опит да умилостиви властите в САЩ

Услугата отвори център за прозрачност, с който да разкрие повече за начина, по който препоръчва съдържание

18:42 | 04.02.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Служителите в центъра на Huawei трябва да имат държавни разрешения за сигурност. Бордът, който го съблюдава, се ръководи от лидера на агенцията за киберсигурност на Обединеното кралство, но има и други директори, включително държавни служители и представители на Huawei.

В годишните си доклади бордът е отбелязвал уязвимости в киберсигурността. Този от 2019 г. например посочва, че бордът не е уверен, че центърът проверява същите продукти, които действително се ползват в мрежите във Великобритания.

По това време Huawei каза, че ще работи за справяне с проблема. Говорител на компанията е отказал да коментира въпроса.

„Наличието на звено за оценка като това зависи изключително от доверието, но също и от гарантирането, че това, което ви дават за оценка, е това, което използват“, твърди Алън Удуърд, който се занимава с компютърни науки в Университета на Съри, а преди е работил за британското правителство.

В предложението си директори на TikTok казват, че Oracle ще трябва да се подпише за кода на TikTok, така че той да може да се ползва.

Бъдещето на центъра за оценка на Huawei не е ясно. След като Вашингтон оказа натиск върху Лондон, британското правителство през 2020 г. каза, че местните телекомуникационни оператори трябва да премахнат 5G оборудването си до 2027 г.

През 2019 г. Huawei отвори Център за прозрачност в киберсигурността в Брюксел. При откриването му един от директорите на компанията заяви, че центърът ще демонстрира практиките на компанията в сферата на киберсигурността и ще позволи на телекомуникационните партньори да тестват нейните продукти.

Тереза Фалън, основател на Центъра за изследване на Русия, Европа и Азия – базиран в Брюксел мозъчен тръст, посещава центъра през май 2019 г. По думите ѝ той е сложно конструиран и не облекчава нейните съмнения, свързани с това, че Huawei може да бъде повлияна от исканията на китайското правителство.

Оперативният директор на TikTok Папас коментира, че компанията е започнала работа по своя център през 2020 г. Пандемията е забавила допускането на посетители на място, макар че TikTok е предлагала вирутални обиколки на стотици регулатори и представители на властите.

Посетителите могат да гледат видео кадър по кадър, за да преценят дали нарушава правилата на TikTok, или да видят обяснение как компанията определя кои клипове да показва на хората. Посетителите, които подписват споразумение за неразкриване на информация, преминават през металодетектор и поставят телефоните си в шкафчета за съхранение, а след това могат да влязат в съседната стая със сървърите на TikTok, където според компанията могат да разгледат изходния ѝ код.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още