IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank отчете загуба, след като Vision Fund отново се озова на червено

Инвестиционният фонд на японския гигант продължава да страда от отслабващите оценки на компаниите в портфолиото си

12:52 | 07.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

SoftBank Group обяви, че е записала нетна загуба за периода октомври-декември, след като огромното ѝ инвестиционно звено Vision Fund остана на червено за четвърто поредно тримесечие, защото глобалните разпродажби в технологичния сектор сринаха оценките на портфолиото му от компании, предава Ройтерс.

Vision Fund, който подкрепи технологичния свят с големите си залози в стартъпи, обяви инвестиционна загуба от 730,36 млрд. йени (5,52 млрд. долара) за последното тримесечие. Нетната загуба на SoftBank пък е достигнала 783,42 млрд. йени, в сравнение с 29,05 млрд. йени печалба година по-рано.

Нетната загуба също така бележи значителен обрат спрямо печалбата от 3 трлн. йени, които SoftBank записа за предходното тримесечие от юли до септември. Резултатът тогава беше подкрепен от продажбата на част от дела на гиганта в китайската Alibaba Group Holding.

SoftBank заяви, че звеното Vision Fund значително е свило новите си инвестиции и продължава да продава някои от по-старите си, като част от „разумно дефанзивно финансово управление“, на фона на предизвикателната пазарна среда.

Резултатите показват как увеличаващите се лихвени проценти, задълбочаващото се напрежение между САЩ и Китай и руската инвазия в Украйна потискат апетита на инвеститорите към по-рискови активи, а това хвърля сянка върху портфолиото от стартъпи, в които инвестира SoftBank.

По-голямата част от загубата на Vision Fund се дължи на по-големия спад на оценките на компании от портфолиото, които все още не са листнати. Към края на декември звеното беше инвестирало в общо 348 компании, 305 от които са частни.

Сред листнатите, допринесли за слабия резултат, попадат индонезийската услуга за споделено пътуване Goto Gojek Tokopedia, южнокорейската платформа за електронна търговия Coupang и компанията за споделени работни пространства WeWork,

Основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон инвестира значително в изкуствен интелект и други високотехнологични стартъпи чрез Vision Fund в последните години, което донесе рекордна печалба и голям оптимизъм за бъдещите оценки.

Но след това му се наложи да ограничи инвестиционната активност и разочарова пазара през ноември, когато компанията не обяви допълнителни обратни изкупувания на акции.

Планираното листване на британския дизайнер на чипове Arm, едно от бижутата в короната на SoftBank, сега се смята за ключово за подобряване на финансовото представяне и увеличаване на възвръщаемостта към акционерите.

SoftBank твърди, че IPO-то вероятно няма да се случи в рамките на тази фискална година, която завършва през март, а като причина за това изтъкна пазарните условия. Въпреки това гигантът заяви, че има за цел да направи компанията публична до края на календарната 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Бай Мацайоши сан получава, каквото е посял. Най-очакваното от очакваните неща, неприятни развития след явна липса на визия. Същото значи че, и т.нар. Vision fund е наименован неудачно. Понеже не му пожелавам да си направи сепуку, може да се качи на дървен стълб и оттам, да извика десет пъти "- Аз съм магаре!" . Той си знае, защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още