IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масайоши Сон дължи на SoftBank 4,7 млрд. долара

Загубата на технологичните залози е лоша новина за главния изпълнителен директор на групата

13:15 | 18.11.22 г.
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Масайоши Сон лично дължи на SoftBank близо 5 млрд. долара заради нарастващата загуба от технологичните залози на японския конгломерат, които също така свиха стойността на дела му във втория Vision Fund, пише Financial Times.

Увеличаващите се лични задължения на милиардера, открити чрез анализ на последните финансови данни, публикувани от SoftBank, стават ясни в момент, в който най-големият технологичен инвеститор в света понесе удар от срива на акциите и на оценките на частните компании в сектора през последната година.

Миналата седмица 65-годишният главен изпълнителен директор и основател на SoftBank заяви, че ще се оттегли от управлението на ежедневните операции на групата. Основният му фокус ще бъде върху британското дъщерно дружество за чипове Arm, след като технологичният конгломерат отчете тримесечни инвестиционни загуби от 10 млрд. долара.

Увеличаващите се загуби на различни инвестиционни инструменти на SoftBank също добавиха милиарди долари към средствата, които Сон дължи на групата във връзка със своите технологични залози. Това е така, защото SoftBank му предостави пари да инвестира в технологичните фондове – средства, които той не е задължен да изплаща в продължение на много години.

Стойността на дела от 17,25% на Сон във 56-милиардния втори Vision Fund беше изтрита напълно в края на септември, след като беше оценен на 682 млн. долара през предходното тримесечие. Неговият дял в инвестиционния инструмент се покачи до 2,8 млрд. долара в края на 2021 г., когато високите оценки на стартъпите позволиха на SoftBank да продаде акции в публичните компани в портфолиото като WeWork и AutoStore.

SoftBank все още не е прибрала 2,8 млрд. долара, които Сон дължи във връзка с дела му във фонд. Преди това SoftBank приспадна от собствения му капитал сумата, която той дължеше на групата, което означава, че към края на 2021 г.

Сон също така дължи на SoftBank 669 млн. долара съгласно подобно споразумение с латиноамериканския фонд на групата, който подкрепя стартъпи на континента, макар че сумата се е свила до 252 млн. долара, когато е взета предвид стойността на неговия капитал във фонда.

Общата сума, която японският изпълнителен директор дължи на своята компания, сега е 4,7 млрд. долара, като се вземе предвид и загубата във вътрешния хедж фонд на групата SB Northstar, потвърди SoftBank пред FT.  

Задълженията на Сон към собствената му компания започнаха да растат, тъй като акционерите поставиха под съмнение рязкото ускоряване на темпа на обратно изкупуване на акции през последните седмици, което тласна цената на книжата ѝ до 12-месечен връх по-рано този месец и остави акциите нагоре въпреки тежките загуби на двата фонда Vision Fund.

Сон трябва лично да покрие една трета от загубите на Northstar. Общите инвестиционни загуби на звеното за търговия с акции нараснаха до близо 6 млрд. долара в края на септември, тъй като групата продължи да ликвидира своите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още