IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix предприема действия срещу споделянето на акаунти в Европа

Компанията пусна нови функции в Португалия и Испания, но на различни за двете страни цени 

09:54 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Netflix даде началото на обявената си борба със споделянето на акаунти в Европа, първоначално в Испания и Португалия. Гигантът в областта на видео стрийминга предполага, че около 100 млн. домакинства по света ползват акаунти на членове на семейството и приятели на свободна практика. Компанията иска от тях допълнителни пари, предава DPA. 

Клиентите със стандартни и премиум акаунти вече ще могат да плащат за още до двама души, които не живеят под един покрив с тях. След пускането на функциите на пазарите в Португалия и Испания става ясно, че цените за него ще бъдат различни в различните европейски страни. В Португалия ставката е 3,99 евро на месец за добавено лице, а в Испания - 5,99 евро. 

Netflix отдавна толерираше споделянето на данни за достъп. В бизнеса с видео стрийминг сега като цяло се обръща по-голямо внимание на рентабилността, след като години наред многобройните доставчици преследваха по-голям брой потребители. Наред с други, конкурентът на Netflix - Disney, току-що обяви съкращения на разходите за производство на филми и сериали.

Ключов въпрос в мерките срещу споделянето на акаунти ще бъде дали Netflix ще успее да задържи засегнатите потребители, или те просто ще се откажат от услугата. Netflix се надява да ги привлича с ексклузивното си съдържание. В същото време услугата въведе по-евтина тарифа с реклама. Според компанията досега от нея са се възползвали повече нови потребители, а не съществуващи клиенти, които да са преминали към нея от по-скъпи абонаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още