IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft предлага отново да лицензира "Call of Duty" за Sony за 10 години

Японският концерн продължава да се противопоставя на офертата и иска спиране на сделката за Activision Blizzard или продажба на играта

09:27 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Microsoft заяви, че ще лицензира играта "Call of Duty" (CoD) на Activision Blizzard за Sony за 10 години, за да отговори на опасенията, изразени от Великобритания във връзка с поглъщането на производителя на игри за 69 млрд. долара, предава Ройтерс, позовавайки се на документ, публикуван от регулаторния орган.

През миналия месец Microsoft сключи подобна сделка с гейм платформата на Nvidia Corp, зависеща от това дали ще получи зелена светлина за много оспорваното придобиване.

Президентът на Microsoft Брад Смит беше заявил, че се надява конкурентът Sony, който силно се противопоставя на поглъщането, да обмисли сключването на същия вид сделка.

През февруари британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) заяви, че сделката може да отслаби конкуренцията между Xbox на Microsoft и PlayStation на Sony и да задуши конкуренцията в областта на облачните игри.

Органът предположи, че може да са необходими структурни корективни мерки, за да се разсеят опасенията му, включително продажба на бизнеса, свързан с "Call of Duty". 

В отговора си на констатациите на CMA Microsoft заявява, че пакетът от мерки, който ще предложи, защитава всички играчи на CoD във Великобритания и осигурява значителни ползи за потребителите и разработчиците.

„Microsoft предлага пакет от лицензионни средства за защита, които (i) гарантират равнопоставеност между платформите PlayStation и Xbox по отношение на CoD и (ii) осигуряват широка достъпност на CoD и други заглавия на Activision в облачните услуги за игри", заяви Microsoft в документа, публикуван в сряда.

Компанията смята, че са изпълнени критериите на CMA за корективни мерки. 

В собственото си изложение до CMA Sony отхвърля предложенията на Microsoft, като заяви, че единственият начин да се запази конкуренцията в областта на конзолите и игрите в облак е да се блокира сделката или тя да бъде подложена на структурно средство за защита, като например да се накара Microsoft да продаде CoD.

Най-голямата досега сделка в областта на игрите, обявена през януари миналата година, е обект на проверка и в САЩ и Европа.

Очаква се Microsoft да получи антитръстово одобрение от ЕС с предложението си за лицензионни сделки с конкуренти, твърдят трима души, запознати с въпроса, пред Ройтерс. Това ще ѝ помогне да преодолее голямо препятствие.

Британският орган ще се произнесе по сделката на 22 април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още