IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX, Netflix и Boeing се присъединяват към "най-голямата" американска бизнес визита във Виетнам

Повече от 50 компании ще се включат в мисията

16:12 | 17.03.23 г. 3
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

SpaceX, Netflix и Boeing са сред компаниите, които се присъединяват към „най-голямата в историята“ американска бизнес визита във Виетнам следващата седмица, за да обсъдят инвестициите и възможностите за продажби в преживащата бум южноазиатска страна, обяви организаторът, цитиран от Ройтерс.

Повече от 50 компании, включително фирми от сферата на отбраната, фармацевтичния бизнес и технологиите, ще участват в посещението, организирано от US-ASEAN Business Council, сочи списък, разгледан от Ройтерс.

Делегацията е сигнал за нарастващ интерес към глобалния производствен център, който печели от отдръпването към Китай, на фона на търговските търкания между Пекин и Вашингтон.

Виетнам, който има население от 100 млн. души, също така има бързо растящ пазар на потребителски стоки, докато средната класа се разраства.

„Това е най-голямата в историята визита във Виетнам“, коментира Ву Ту Тан, представител на US-ASEAN Business Council в страната, отбелязвайки, че службата организира тези събития от три десетилетия.

Стрийминг гигантът Netflix, за който Ройтерс през февруари писа, че планира да отвори офис във Виетнам, е сред компаниите, които се присъединяват към пътуването. Netflix не е отговорила на запитването за коментар.

Производителят на самолети Boeing, както и Lockheed Martin и Bell, ще проведат срещи с виетнамски компании от сектора на отбраната, коментира Тан пред Ройтерс, допълвайки, че това е първият път от около десетилетие, в които фирми от сигурността са решили да се присъединят към годишното посещение във Виетнам.

През декември същите компании са провели разговори с представители на виетнамското правителство относно потенциалната продажба на хеликоптери и дронове, докато страната търси нови доставчици, а конфликтът в Украйна ограничава възможностите на Русия – дългогодишен основен военен партньор на Виетнам.

„Хеликоптерите са едно от нещата, които компаниите се надяват да продадат на виетнамците“, коментира Тан, макар че посочва, че сделките в сферата на отбраната се нуждаят от време за завършане и не се очаква пробив веднага.

Boeing заяви, че разговорите с властите ще се фокусират върху разрастващото се партньорство с Виентам и са начин да се подсили авиацията на страната и отбранителните способности.

Lockheed Martin и Bell не са отговорили на запитването за коментар.

Сред компаниите попада SpaceX, която иска да продава сателитни интернет услуги на Виетнам и други страни в региона, коментира Тан. SpaceX не е отговорила на запитването за коментар.

Мисията ще включва компании за чипове, фармацевтични гиганти като Pfizer и Johnson & Johnson, производителя на медицинско оборудване Abbott, финансовите фирми Visa и Citibank, интернет и облачни компании Meta и Amazon Web Services, показва списъкът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
И виетнамците разбраха, къде е ключа за благоденствието и икономическото развитие. За ужас на местните копeйници с лозунгите и скъсаните г.ащи. Германия, Китай, Япония, Ю.Корея и тн. - много вече минаха по тоя път и на всички им е ясно, че развитие идва от Запад, а от москaлски Мордор може да очакват само мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Diskesuper
преди 1 година
Най- голямата не приключи ли 1975 на покрива на посолството. Тази ми се види по-малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Мхм, могат да се разходят из слецата, където е вилняла американската армия изтрепвайки поголовно дръпнaтите човечета, да пуснат безплатно кино и да раздадат пуканки в името на разрастващото се партньорство. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още