IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple достигнаха рекорд на прага на пазарна капитализация от 3 трлн. долара

Компанията затвърди репутацията си сред инвеститорите като сигурна инвестиция в период на глобална икономическа несигурност

08:07 | 29.06.23 г.
Снимка: Lauren DeCicca/Getty Images
Снимка: Lauren DeCicca/Getty Images

Акциите на американската технологична компания Apple достигнаха в сряда рекордно високо ниво и пазарната ѝ капитализация беше на прага от 3 трлн. долара, предаде Ройтерс.

Книжата на производителя на iPhone поскъпнаха с 0,6% и приключиха търговията за деня на цена от 189,25 долара за брой, с което борсовата стойност на Apple достигна 2,98 трлн. долара по данни на Refinitiv. Това е второто поредно рекордно високо ценово равнище на затваряне за акциите на компанията.

Apple все още не е приключвала търговска сесия с пазарна капитализация над 3 трлн. долара. На 3 януари 2022 г. тя за кратко достигна връх над 3 трлн. долара в рамките на деня, преди да приключи сесията малко под тази граница.

Последните ръстове на цените на акциите на най-високооценената компания в света следват силното възстановяване през настоящата година на няколко технологични компании на Wall Street, подхранвано от залозите, че Федералният резерв е към края на кампанията си за повишаване на лихвените проценти в САЩ, и от оптимизма за потенциала на изкуствения интелект.

"Всъщност нямаше никаква нова информация от фундаментално естество, която да подкрепи движението на акциите", коментира Томас Мартин, старши портфолио мениджър в Globalt Investments. "Това, което ви остава, е самият пазар."

Цената на акциите на Apple нарасна с 46% от началото на 2023 г., докато тази на книжата на производителя на чипове Nvidia се повиши със 185%, превръщайки го в първата компания от сектора с борсова стойност над 1 трлн. долара. Стойността на акциите на Tesla и Meta Platforms (компанията майка на Facebook) се е увеличила над два пъти тази година, а книжата на Microsoft са поскъпнали с 40%.

Приближаването на Apple към крайъгълния камък от 3 трлн. долара е стимулирано от пускането на пазара на 5 юни на скъпи очила за добавена реалност - най-рискованият залог на компанията от представянето на iPhone преди повече от десетилетие.

Освен това последният тримесечен отчет на Apple през май показа спад на приходите и печалбата, но все пак надмина очакванията на анализаторите. Заедно със стабилното обратно изкупуване на акции тези финансови резултати затвърдиха репутацията на компанията сред инвеститорите като сигурна инвестиция в период на глобална икономическа несигурност.

Неотдавнашното поскъпване на акциите на Apple надхвърли прогнозите на анализаторите за бъдещата печалба на компанията. По данни на Refinitiv книжата на компанията се търгуват на цена около 29 пъти по-висока от очакваната печалба, което е най-високата им стойност от февруари 2022 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още