IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската комисия по търговия е започнала разследване срещу OpenAI

Разследването е по твърдения за нарушаване на законите за защита на потребителите

17:26 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералната комисия по търговия (FTC) на САЩ е започнала разследване срещу OpenAI – компанията зад ChatGPT, заради твърдения, че е нарушила законите за защита на потребителите, като е изложила лична репутация и данни на риск, съобщава Ройтерс, цитирайки Washington Post.

Ходът бележи най-силната регулаторна заплаха за подкрепения от Microsoft стартъп, който даде старт на мания към генеративния изкуствен интелект, увличайки потребителите и бизнеса, но и пораждайки опасения за потенциалните рискове.

Тази седмицата Комисията е изпратила искане от 20 страници за записи на това как OpenAI адресира рисковете, свързани с моделите ли с изкуствен интелект (ИИ), твърди Washington Post, цитирайки документ. Агенцията разследва дали компанията е участвала в нечестни или измамни практики, които са довели до „вреда за репутацията“ на потребители, добавя медията.

Комисията и OpenAI не са отговорили веднага на исканията за коментар от страна на Ройтерс.

Докато надпреварата за разработване на по-мощни услуги с ИИ се ускорява, расте и регулаторният контрол върху технологията, която може да промени начина, по който работят обществата и бизнеса.

Глобалните регулатори се стремят да прилагат съществуващите правила, обхващащи всичко - от авторското право и поверителността на данните до два ключови въпроса: данните, подавани към моделите, и съдържанието, което произвеждат, съобщи Ройтерс през май.

В САЩ Чък Шумър от мнозинството в Сената призова за „всеобхватно законодателство“, за да се развият и осигурят предпазни мерки срещу ИИ и ще проведе серия от форуми по-късно тази година.

През март OpenAI се сблъска с проблеми и в Италия, където регулаторът накара ChatGPT да бъде спрян поради обвинения, че OpenAI нарушава GDPR регулациите на Европейския съюз – широкообхватен режим за поверителност, въведен през 2018 г.

ChatGPT възстанови работа по-късно, след като американската компания се съгласи да инсталира функции за проверка на възрастта и да позволи на европейските потребители да блокират информацията им, за да не се ползва за обучение на ИИ модела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още