IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney се справя все по-добре със свиването на разходите си

Усилията на Боб Айгър се отплащат на развлекателния гигант

08:59 | 10.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Walt Disney се повиши с повече от 6% по време на следборсовата търговия, след като мениджмънтът на най-голямата компания за развлечения в света заяви, че капиталовите разходи и разходите за филми и сериали са по-ниски от очакваното, пише Bloomberg.

Disney очаква тази година разходите ѝ за съдържание да достигнат 27 млрд. долара, обяви Кевин Лансбери, действащият главен финансов директор. Той обяви това, след като базираната в Калифорния компания отчете резултатите си за третото тримесечие. Обичайно Disney харчи по около 30 млрд. долара.

Спестяванията отчасти се дължат на съкращенията на продукцията, свързани със стачките на сценаристите и актьорите в Холивуд. Освен това Disney прогнозира капиталови разходи от 5 млрд. долара, които са по-ниски от очакваните по-рано, тъй като компанията измества графика на някои проекти. Компанията потвърди, че иска да плати скромен дивидент тази година.

Коментарите доведоха до ръст на цената на акциите на Disney до 92,80 долара по време на следборсовата търговия, след като по-рано книжата бяха на червено.

Disney отчете 1,03 долара печалба на акция за фискалното си трето тримесечие, като надмина средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, за 99 цента на акция. Приходите от продажби са нараснали с 3,8% до 22,3 млрд. долара през тримесечието до 1 юли, което се оказа малко под очакванията на анализаторите.

През тримесечието онлайн видео дейностите на Disney са свили загубата си до 512 млн. долара, спрямо над 1 млрд. долара преди година. Само преди три месеца мениджмънтът прогнозира, че бизнесът с продукти и услуги, насочени директно към потребителите, ще загуби повече от 750 млн. долара през тримесечието. Главният изпълнителен директор Боб Айгър освен това каза на инвеститорите, че компанията ще спре споделянето на пароли, повтаряйки действията на конкурента Netflix, който по този начин успя да увеличи броя на абонатите си.

Но абонатите на стрийминг услугата Disney+ са намалели със 7,4 на сто до 146,1 млн. спрямо предходното тримесечие, като не изпълниха консенсусната прогноза на анализаторите за 154,8 млн. Почти целият този спад е свързан с Disney+ Hotstar в Азия. Звеното загуби почти 25% от клиентите си, след като Disney не успя да поднови правата за стрийминга на популярни състезания по крикет в Индийската висша лига.

Същевременно компанията обяви, че повишава цените на някои стрийминг абонаменти с до 27%.

Най-голямата развлекателна компания в света предприе мащабни усилия за съкращаване на разходите, след като Айгър се върна начело на гиганта през ноември. Тези действия включват съкращаването на 7 хил. работни места и други съкращения на разходите.

Като част от тези усилия Disney записа 2,44 млрд. долара разходи за третото тримесечие за премахването на сериали и филми от онлайн услугите си и за прекратяване на сделки с външни продуценти. Сумата се оказа по-голяма от прогнозираната по-рано. Компанията също така регистрира 210 млн. долара такси, свързани с разходи за обезщетения. В изявлението си Айгър коментира, че очаква да надмине общата цел от 5,5 млрд. долара за свиването на разходите.

Disney отчете 23% спад на печалбата до 1,89 млрд. долара в традиционния си телевизионен бизнес, което подчертава проблемите, пред които е изправено подразделението. Бизнесът, който включва канали като ABC и ESPN, се бори с намаляващия брой абонати на кабелна телевизия, по-ниски продажби на реклама и по-високи разходи за програми със спортно съдържание.

Бизнесът с тематични паркове е генерирал 2,43 млрд. долара, което представлява 11% увеличение спрямо миналата година. Слабостта на парковете във Флорида е компенсирана от огромния ръст на рентабилността на международните тематични паркове.

Disney си търси нов главен финансов директор, след като Кристин Маккарти напусна тази позиция през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още