IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачната прогноза на Fortinet предизвика разпродажба в сектора за киберсигурност

Засилват се опасенията, че клиентите свиват бюджетите си заради несигурната икономика

19:25 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Tony Avelar/Bloomberg
Снимка: Tony Avelar/Bloomberg

Цената на акциите на Fortines се понижи с близо 18% и предизвика разпродажба на книжата на компании за киберсигурност. Това се случи, след като гигантът даде мрачна прогноза, засилваща страховете за забавяне на клиентските разходи в една несигурна икономика, предава Ройтерс.

Ако настоящият борсов спад се задържи, той ще изтрие близо 8 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията.

Конкурентите Palo Alrto, Zscaler и CrowdStrike записаха между 0,6% и 2,6% понижение на борсата.

Fortinet сви годишната си прогноза за приходите и заяви, че очаква приходите ѝ от продажби за текущото тримесечие да са между 1,38 млрд. и 1,44 млрд. долара. За сравнение средната прогноза на LSEG е за 1,50 млрд. долара.

Конкуренцията в сектора се засилва, тъй като клиентите търсят компании, които обслужват всички нужди в сферата на киберсигурността, което оказва натиск върху растежа на по-малките играчи и дава тласък на приходите от продажби на компании като Palo Alto.

Fortinet продължава „да вижда засилен контрол върху сделките и по-дълги цикли на продажбите, което ограничава краткосрочните резултати“, коментира финансовият директор Кийт Йенсен.

Растежът на някои части от бизнеса на компанията се забавя, защото търсенето се нормализира след две години на големи ръстове по време на пандемията.

„Това тримесечие беше провал за Fortinet“, посочват анализатори на Wedbush. „Поразително е колко слаби са нещата във Fortinet.“

Цената на акциите на Fortinet се повиши с близо 18% от началото на година. В момента книжата се търгуват почти 33 пъти прогнозата за 12-месечната бъдеща печалба, спрямо 44,6 при Palo Alto и 54,4 при CrowdStrike.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още