IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва, след като OpenAI си върна Сам Алтман?

Кризата в стартъпа ще повлияе на всички свързани с компанията страни

07:35 | 27.11.23 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Сам Алтман се завърна начело на стартъпа за изкуствен интелект OpenAI, само дни след като бордът внезапно го изгони. Почти всичко останало все още е в процес на развитие.

Сделката за връщането на Алтман на поста главен изпълнителен директор, сключена във вторник вечерта, е далеч от крайната цел, която той искаше да постигне, насочвайки се към уикенда на интензивни преговори. Той лобира за изцяло нов списък от директори, изграден върху пепелта на онези, които го уволниха, и искаше самият той отново да се присъедини към борда, споделят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Вместо това Алтман няма да влезе в преконфигурирания борд, а един от директорите, които го уволниха, все още е там. Във вторник вечерта компанията обяви нов първоначален борд, който се състои от бившия главен съизпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър, бившия министър на финансите Лари Съмърс и главния изпълнителен директор на Quora и единствен оцелял от стария борд Адам Д‘Анджело.

Предишният управителен съвет и Алтман се бяха разбрали да има независимо разследване на поведението му – процес, който бордът използва, за да го изгони миналата седмица, пише Wall Street Journal. Когато бордът обяви напускането на Алтман, като причина за това беше изтъкната липсата на откровеност в комуникацията му, но подробности не бяха разкрити.

Необичайната корпоративна структура на OpenAI – където борд с нестопанска цел управлява бизнес подразделение, набрало външен капитал от инвеститори – засега ще се запази. Според настоящия устав на компанията, единствената отговорност на борда е да гарантира, че компанията разработва системи с изкуствен интелект (AI), които са полезни на човечеството, дори ако това означава унищожаване на печалбата на инвеститорите.

Новият борд ще има много работа през следващите месеци. Той е натоварен със задачата да назначи директори за разширен борд и вероятно ще разгледа опцията за съществени промени в управленската структура на OpenAI, твърдят източници, запознати с въпроса. Повечето инвеститори и ръководители на OpenAI очакват нови проверки и правила, които ограничават способността на борда на изгони толкова внезапно основател и да застраши милиарди долари бизнес стойност.

Докато компанията обсъжда бъдещето си, ето какво е заложено на карта за ключовите играчи.

Сам Алтман

Най-голямата победа на Алтман беше успешното оказване на натиск върху борда да го възстанови като главен изпълнителен директор.

Той се присъединява отново към OpenAI с публичната подкрепа на Microsoft - нейният най-голям корпоративен поддръжник - и с подкрепата на повечето служители, които се радваха на скок на стойността на акциите си през последната година.

Трима от четиримата директори от борда, който го уволни, вече ги няма, включително член на борда, който се сблъска с Алтман тази есен заради публикуването на документ, който възхвалява практиките за безопасност на конкурент. И Алтман, и новите директори може да имат шанс да променят борда на OpenAI, както и структурата на управление, за да не позволят сценарият от последната седмица да се повтори.

Последна актуализация: 00:35 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още