IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва, след като OpenAI си върна Сам Алтман?

Кризата в стартъпа ще повлияе на всички свързани с компанията страни

07:35 | 27.11.23 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Но също така Алтман е в по-слаба позиция, отколкото му се искаше, докато преговаряше за евентуалното си завръщане. Неговият лагер смяташе, че е постигнал предварително споразумение в неделя, с което да се върне обратно в борда, както и пак да бъде главен изпълнителен директор, посочват източниците. Но сделката се провали късно в неделя и бордът назначи нов временен изпълнителен директор, принуждавайки Алтман да се върне на масата за преговори. В крайна сметка той подписа споразумение, което не го включваше в борда, а с това беше ограничено влиянието му.

Освен това Алтман загуби ключов съюзник в борда – бившия президент на OpenAI Грег Брокман, който беше внезапно отстранен като директор, точно преди Алтман да бъде уволнен. Първоначално Брокман напусна компанията, за да протестира срещу отстраняването на Алтман. Сега все пак се завръща в стартъпа, но не като член на борда.

Страните също така се споразумяха за независимо разследване на поведението на Алтман и решението на борда да го уволни, посочват още източниците.

Старият борд, минус Иля Суцкевер

Целта на стария борд да замени Алтман в крайна сметка се провали, след като не успя да спечели подкрепа от служителите, които бяха ядосани от начина, по който беше съобщено решението, и казаха, че са загубили доверие в борда. До понеделник сутринта един от първите четирима директори, които уволниха Алтман, смени позицията си.

Все пак останалите трима членове на борда договориха ключови отстъпки, които ще им дадат влияние върху OpenAI. През уикенда те са поискали представителство в новия борд, както и пълно независимо разследване на поведението на Алтман, твърдят източниците. И двете условия бяха изпълнени в сделката, сключена късно във вторник.

Предишният борд на директорите също одобри двама независими членове на борда - Тейлър и Съмърс, които се надява да действат като безпристрастни директори и да държат Алтман под контрол, допълват източниците. Чрез Д‘Анджело те вероятно ще имат глас, който да защитава тяхната визия за компанията, която акцентира преди всичко върху безопасността пред печалбата.

Старият борд включваше Д‘Анджело, Хелън Тонър (директор в центъра за сигурност и нововъзникващи технологии), Таша Макколи (старши помощник учен по управление в организации с нестопанска цел) и Иля Суцкевер (главен изследовател на OpenAI, който подкрепи преврата, но в понеделник промени решението си).

Microsoft

Като най-голям инвеститор в OpenAI и най-голям бенефициент от нейната технология, Microsoft имаше какво да губи на фона на хаоса и несигурността в последните няколко дни. Компанията инвестира 13 млрд. долара, но нямаше място в борда на директорите и знаеше, че бордът може да заличи инвестицията ѝ в името на това да защити мисията на OpenAI.

Вместо това технологичният гигант се довери на тясната връзка между Алтман с изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела и с главния технологичен директор Кевин Скот. Но тъй като бордът на OpenAI изхвърли членове през миналата година – например Рийд Хофман, който е директор на Microsoft – съюзниците на Алтман намаляха. Когато той беше свален, Microsoft остана без никакъв поглед над компанията.

Последна актуализация: 00:35 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още