IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва, след като OpenAI си върна Сам Алтман?

Кризата в стартъпа ще повлияе на всички свързани с компанията страни

07:35 | 27.11.23 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Все още не е ясно дали Microsoft ще получи позиция в борда, предвид новата структура. Ако получи такава, една потенциална роля на наблюдател в борда би дала на Надела възможност да има видимост върху управлението на OpenAI, която му липсваше. Ако това не се случи, и по-ключовото – ако Алтман не бъде назначен в по-големия борд – тогава Microsoft ще излезе от сътресенията в по-лоша позиция, с още по-малко видимост и контрол върху един от най-ценните си активи.

Рисковите инвеститори

През годините компаниите за рисков капитал от Силициевата долина като Thrive Capital и Khosla Ventures инвестираха в OpenAI, като купиха акции от служителите ѝ. (Компанията до голяма степен разчиташе на Microsoft за външен капитал). Подобно на Microsoft, тези инвеститори нямаха думата в управлението на OpenAI, което ги постави в позиция да зависят от борд, който нямаше задължение да действа в техен финансов интерес.

Уволнението на Алтман постави възможността за закупуване на акции за 86 млрд. долара от инвеститори под заплаха. Дори създаде възможност акциите да поевтинеят, като се има предвид, че компанията можеше да се срине, ако служителите бяха изпълнили заплахата да си тръгнат. През уикенда инвеститорите застанаха зад Алтман, настоявайки той да се върне.

Инвеститорите искат OpenAI да стане корпорация, управлявана от борд, финансово съгласуван с акционерите, казват те. Това би ги освободило от един управителен съвет, който не действа в името на акционерите и също така въведе таван на печалбата на инвеститорите. Промяната би била трудна, като се има предвид продължаващото влияние на предишния борд и дългогодишната идентичност на OpenAI като организация с нестопанска цел, посветена на разработването на безопасен изкуствен интелект.

Служителите

Завръщането на Алтман беше добре посрещнато от служителите. През миналия уикенд над 95% от тях подписаха писмо, че ще напуснат, ако той не бъде върнат.

OpenAI е основана като организация с нестопанска цел през 2015 г. Тя започна да прилича все повече на стартъп от Силициевата долина в годината след пускането на ChatGPT.

Компанията ухажва инженери от други технологични фирми, предлагайки им високи заплати и обещава да забогатеят значително от акциите ѝ. Централата на OpenAI в Сан Франциско е оборудвана с редица удобства, типични за високотехнологичните компании, включително бар, кафене и библиотека.

Мнозина предпочетоха да останат в OpenAI, вместо да отидат в Microsoft, към която Алтман планираше да се присъедини по-рано тази седмица, преди да бъде върнат на поста си. Служителите се шегуваха в социалните мрежи за това колко големи са културните различия на компанията им с технологичния гигант.

Освен това имаха финансови стимули да „обединят“ отново OpenAI. Служителите, които възнамеряваха да продадат книжата си на рискови инвеститори, бяха на ръба да получат огромна печалба. Тази продажба на акции щеше да утрои стойността на OpenAI за по-малко от година, но беше поставена на пауза след уволнението на Алтман. Сега инвеститорите са оптимисти, че сделка все пак ще има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още