IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В криза ли е IT индустрията?

Изкуственият интелект разтърсва целия бранш, но няма да остави софтуерните инженери без работа, твърди д-р Светлин Наков от "СофтУни"

07:21 | 11.12.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Заради проблемите в световната икономика IT индустрията записва рекордно нисък растеж от 12%, какъвто не е виждан в последните 10 години, но това не означава, че тя е в криза. Това коментира съоснователят на „СофтУни“ д-р Светлин Наков в предаването „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria.  

Според него категорично не идва краят на професията софтуерен инженер. Такива ще има, но те ще трябва да се сдобият с по-различни умения и знания и ще се наложи да използват повече технологии, включително изкуствен интелект.

Самият изкуствен интелект ще навлиза все повече в образователния процес, като ще служи по-скоро като помощник както на учителите, така и на учениците, коментира образователният експерт Евгения Пеева-Кирова, която е и изпълнителен директор на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“.

На фона на лошите резултати на българските ученици, разкрити в най-новия доклад на PISA, тя смята, че: „За да бъдеш адекватен в днешния свят, най-важното е да имаш фундаменталните човешки умения, които ти дават добавена стойност, отвъд тези в технологиите и изкуствения интелект.“

По думите ѝ е особено важно да се развиват уменията на учениците да мислят, да се аргументират, да анализират, да поставят информация под въпрос, да общуват едни с други, да проявяват емпатия, да имат умения за работа в екип.

Кои ще са професиите на бъдещето? Как изкуственият интелект ще променя работата в класните стаи? Кои ключови качества е добре да се развиват сред учениците днес?

Отговори на тези въпроси можете да научите от видеотo на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването UpDate може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още